STA

 |  Svet

»Žalostna novica je, da ni bilo dogovora o prekinitvi ognja«

Hamas je sprejel predlog, Izrael pa ga je zavrnil

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell obžaluje, da na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi ni bil dosežen dogovor in da Izrael napada Rafo na jugu palestinske enklave. Izrazil je bojazen, da bo to znova povzročilo veliko smrtnih žrtev. Zaskrbljenost zaradi izraelske vojaške operacije v Rafi je danes izrazilo tudi več ministrov EU.

"Žalostna novica je, da ni bilo dogovora o prekinitvi ognja. Hamas je sprejel predlog, Izrael pa ga je zavrnil," je danes ob prihodu na zasedanje ministrov EU za razvojno sodelovanje v Bruslju dejal Borrell.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je v ponedeljek sprejelo predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, ki pa ga je Izrael zavrnil. Vojni kabinet premierja Benjamina Netanjahuja je tudi sklenil, da bo nadaljeval vojaško operacijo v Rafi, vojska pa je ponoči znova ciljala mesto ob egiptovski meji in pri tem ubila najmanj 15 ljudi. V Rafi je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma razseljenih iz drugih delov enklave.

"Kljub vsem pozivom mednarodne skupnosti, ZDA in članic EU Netanjahuju, naj ne napade Rafe, se je včeraj zvečer začel napad. Bojim se, da bo to znova povzročilo številne smrtne žrtve med civilisti," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Poudaril je, da se civilisti iz Rafe, med katerimi je 600.000 otrok, nimajo kam zateči, saj v Gazi ni več varnih območij.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je kopensko ofenzivo v Rafi označil za popolnoma nesprejemljivo. "To bi katastrofi dodalo katastrofo," je danes zapisal na družbenem omrežju X. Izrael je pozval, naj nemudoma odpre dva glavna mejna prehoda v Gazo, saj da ju ne more nadomestiti nobena druga pot za dostavo humanitarne pomoči.

Zaskrbljenost zaradi izraelske vojaške operacije v Rafi je sicer danes izrazilo več ministrov držav članic. Po besedah belgijske ministrice za razvoj Caroline Gennez bi izraelska ofenziva na Rafo prestopila dovoljeno mejo, zaradi česar bi morale biti v odgovor na to na mizi sankcije proti Izraelu. Opozorila je, da več kot milijonu ljudi grozi lakota. "Zelo jasno je, da se mednarodno pravo v Gazi ne spoštuje več," je dejala.

Gennez je kolege iz EU tudi pozvala, naj sprejmejo odločitev o "ustavitvi izvoza orožja na Bližnji vzhod, v Izrael in v vojskujoče se države".

Nemški minister za razvoj Jochen Flasbarth pa je dejal, da je situacija v Gazi dramatična in se še poslabšuje, humanitarne razmere v enklavi pa označil za grozljive. Ob tem je dodal, da na današnjem srečanju ne bodo razpravljali o morebitnih sankcijah.

Borrell in več ministrov je ob začetku zasedanja tudi izrazilo podporo agenciji ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki je bila tarča izraelskih obtožb, da je nekaj njenih zaposlenih sodelovalo v oktobrskih napadih Hamasa na Izrael, zaradi česar so nekatere države začasno ustavile financiranje agencije.

Ministri za razvojno sodelovanje bodo danes po Borrellovih besedah razpravljali o povečanju podpore ljudem v Gazi, o politični dimenziji bližnjevzhodnega konflikta pa bodo konec meseca znova govorili zunanji ministri držav članic.

7jf6qmS6srs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.