MLADINA Trgovina

Jure Aleksič

4. 8. 2006  |  Mladina 31  |  Kultura

"Jejte, jejte, bom še narezala!"

Nina Osenar, miss, nagica in nadobudna r'n'b diva

© Borut Krajnc

V vsaki pošteni mladi ropar-baronokraciji se na naslovnice najbolj branih publikacij abonira elita gladkih zagorelih teles in le malo se jih tam gori znajde zato, ker bi bila izumila zdravilo za raka. Če bi bilo do najočitnejših atributov Nine Osenar vsaj nevljudno zapisati, da je famous-for-being-famous, pa je brez nadaljnjega famous-for-being-naked. Nina je sicer sanjska ženska, ena izmed, a da je to lahko postala, je morala najprej sleči spodnje hlačke. Če prav pomislimo, je triindvajsetletna črnolaska z Vrhpolja pri Kamniku prva moderna Slovenka, ki ji je uspelo resnično zasloveti s tem, da se je naga slikala za Playboy.

Z različnimi Miss Hawaiian Tropic sem imel v preteklosti bolj take kisle izkušnje - ali so me toplo božale po komolcu in mi v isti sapi razlagale, kako bi klale pedofile, ali pa so me z učki, velikimi kot jogurtovi kozarčki, spraševale - Mladina, a je to revija? Na tokratni domenek pri tivolskem Horseburgerju je prispela Nina sredi opoldanske vročine z zamudo dvajsetih minut - in z vsako pretečeno se je bil v reporterju jeklenil blazirani predsodek o še eni tipični tabloidizirani avšici, spolirani kot božično drevesce in šuplji kot Superhikova plomba.

Pa ni bilo tako. "Ni moja navada!" se je že od daleč opravičevala Miss Hawaiian Tropic 2005 in se, oblečena v majico z napisom FUCK ME I'M FAMOUS!, nasmehnila tako razorožujoče, da se ji je na par metrov daleč videl zobni aparat. Med iskanjem prikladno senčne klopce je dobročudno javkala, kako butasto je bilo v Tivoli priti v visokih petah - a da je imela prej še dva ne nepomembna sestanka, kjer jih je potrebovala. Pete ji namreč vlivajo samozavest na račun razmeroma nizke rasti. Nina strelja hitro kot brzostrelka, njen elan pa je na trenutke nalezljiv celo za reporterja, ki načeloma prezira pozitivčke. Njena dikcija je krepka, idiosinkratična in ne redko življenjsko modra. Če deklič strnemo, naj bo to križanec med risanko in nekoliko kaotično naravno silo. Nikoli si ne bi mislila, da jo bo življenjska pot kdaj ponesla po lepotnih tekmovanjih: pa ne zato, ker ne bi imela čuta za lepoto ali veselja z estetiko, daleč od tega. "Ampak te misice in to: to mi je bilo zmeraj mim. V srednji šoli sem si dala naredit tatu čez cel križ, imela sem piercing pri piercingu, okoli sem hodila z rožnatimi dredi ..."

Kdo bi lahko sklepal, da so bili tovrstni pubertetniški odkloni tisti, ki so domače vsaj malo pripravili na kasnejše brezsramno joškarjenje, a ni res, ker sploh ni bilo treba: Nina je zrasla v tisti najbolj ogroženi izmed osnovnih celic - srečni, tesno povezani in drug drugega nesebično podpirajoči družini. Domači ji niso glede kariere, ki jo je v pičlem letu in pol zgradila na svojih nič kaj sramežljivo varovanih kurvaturah, delali absolutno nobenih problemov, kvečjemu nasprotno: oče, za katerega je v nekem drugem intervjuju povedala, da naj bi itak že prej parkrat pripomnil, da bi se morala slikati za Playboy, ker bi s svojo odlično postavo nedvomno izpadla "huda", v šali rad reče, da bi - če bi bili zdaj v 14. stoletju - vso družino zaradi sproščenih nazorov in obnašanja verjetno že zdavnaj sežgali na grmadi.

Na izbor za Miss Hawaiian Tropic - torej njeno, kot pravi sama, "prvo štengo" - se je prijavila predvsem zato, ker se ji je zdel to najučinkovitejši način, da postane prepoznavna, njene prave ambicije pa ležijo na sicer sorodnem, a vseeno drugem področju. "Muska. To je bilo zame vedno to. Spremlja me že cel lajf." V srednji šoli je dala skozi večino ustreznih faz - od metalke do rejverke - in prav zdaj je v napredni fazi postprodukcije njen prvi singel, ki ga opiše kot balkan R'n'B. Koliko je dobila za gole slike, ne pove - pa ne zato, ker ne bi hotela, temveč zato, ker ne sme: tako ima namreč zapisano v pogodbi. Na vprašanje, ali je bila z zneskom zadovoljna, pravi, da ja - vsaj s tistim končnim, za katerega se je izpogajala, in upoštevaje to, da je bila takrat še prilično neznana frajlica. "Tega itak nisem naredila zaradi keša. Ker če to narediš zaradi keša, potem je bolje, da tega nikoli ne narediš - ker ti slejkoprej BO žal, ne glede na to, koliko keša si dejansko dobila. Jaz sem se slekla zato, ker sem vedela, da bom znala to dobro obrniti."

Ja, pokažem

In obrnila tudi je, večkrat. Njena slovenska duplerica je naredila tak vtis, da so jo letos spomladi poklicali v Miami in slikali za Playboyevo prilogo Special, ki izide vsake tri mesece. Tudi glede tega ne sme povedati, koliko je naneslo - je pa namignila, da pokasirajo tipični naslovni centerfoldi v redni izdaji po petindvajset tisoč dolarjev na pictorial, in si lahko torej predstavljamo, da dobi ena-izmed-mnogih za neko prilogo bistveno manj. Jo je pa miamijska izkušnja navdušila: "Ej, vsaj za tistih par dni sem se počutila, kot da nekaj pomenim. Ker, roko na srce, biti zvezda dvema milijonoma ljudi res ni tako zelo težko."

Tudi vprašanje, zakaj misli, da je zaradi joškarjenja sekira tako totalno padla v med ravno njej, je ne zmede: "Ker tako totalno stojim za tem. Vsakič, ko me vprašajo. Pri teh drugih puncah morda spraševalci odzadaj vsake toliko začutijo kak dvom. Jaz pa vedno rečem: JA, pokazala sem svojo rit in svoje joške - in JA, to je dobra rit in to so dobri joški, in JA, to se mi je super obrnilo!" Eden izmed vsekakor ne zanemarljivih pozitivnih stranskih učinkov je bila tudi zelo opažena vloga v drugi sezoni POP-ove Sanjske ženske. Načeloma se sicer strinja, da je zamenjava samega objekta poželenja - torej sanjske babe - ena bolj bizarnih reči, ki se lahko tovrstnemu šovu zgodi, a da lahko vsa sezona zaradi tega z malce sreče izpade še toliko bolj fascinantna.

"Po tej oddaji ima morda o Playboyevi zajčici malce spremenjeno mnenje tudi kakšna stara mama, ki ji je postalo jasno, da sem taka preprosta punca in da mi sploh ni treba čisto vedno kazati joškov ... Da znam celo kaj povedat." Vse to niso čiste puhlice, saj jo recimo večina starih mam iz domače vasice pri Kamniku po novem spet pozdravlja na cesti - v obdobju neposredno po nagih fotografijah so jo namreč nehale in se čutile hkrati poklicane dajati duhovno uteho ubogi materi, čeprav je sploh ni potrebovala.

Ko reporter za hip smukne v zgubano kožo prav teh starih mam in se zaskrbljeno vpraša, ali ni joškarjenje isto kot prostitucija, se mladenka iz srca nakrohota: "Ah, vsak se prodaja, vsi služimo. Vsi delamo kaj za denar! Živimo v materialističnem svetu. Jaz lahko hvala bogu prodajam svoje čare, kdo drug pa svojo inteligenco ali čas." Tukaj se za hip zresni: "No, se mi pa zdi konkretna prostitucija ena taka stvar ..., kjer morda prodaš tudi delček svoje duše. Pričakovala bi, da moraš biti za tak poklic človek ..., ki mu je čisto vseeno za čisto vse. Je pa res, da mnoge izmed teh žensk nimajo izbire, zato je o tem nehvaležno ali krivično soditi ... Rekla bom tako: ni prav, če se za prostitucijo odločiš, kadar se zanjo odločiš kot za tisto res najlažjo pot. V življenju je prav imeti še kakšno večjo ambicijo ... Unovčiti še kak drug potencial!"

Hecno - a še bolj hecno je bilo med pripravljalnim srfanjem prebrati izjavo, ki jo je dala Playboyeva zajčica pred časom o tem, da traja precej dolgo, preden se je pripravljena svojemu fantu pokazati gola. Nina se spet le nasmeje in zatrdi, da ni zanjo tukaj nobene korelacije: "Ena stvar je estetska fotografija - torej serija krasnih slik v Playboyu, ki pa seveda nimajo in ne morejo imeti nobene zveze s tem, koliko in kako hitro se dajem dol. Glede tega pa res nisem bila nikoli avanturistka. Na prste ene roke lahko preštejem, s koliko tipi sem bila. Te reči mi ful pomenijo, jih jemljem preresno, da bi kar ... No, morda imam tudi previsok ego, da bi kar spoznavala neke tipe in se z njimi požgala iz čistega užitka ... Če pa pride tisti tapravi ... Bo pa že malo počakal, a ne? Saj se splača!" Tudi članek, ki ga je bilo pred časom mogoče prebrati v zabavnem tisku, ko naj bi bila v skupnem intervjuju z izbrancem, končnim zmagovalcem Sanjske ženske, prostodušno razlagala, da iskrica sicer ni preskočila, da pa lahko vsake toliko vseeno malo seksata, naj bi bil plod ne najbolj dobronamernega pretiravanja: to je namreč rekla v čistem hecu. Dvajsetletnega Adela je izbrala, ker se ji je zdel res fejst fant in ker bi šla med vsemi tekmovalci z njim najraje za pet dni žurat na nagradno potovanje v Pariz, in to je vse. Iz razlogov, o katerih ne želi modrovati, se je Adel potem odločil, da ne gre z njo: v Pariz se je nazadnje odpravila z Marleno. Ko sem se čez pet minut vendarle vrnil k temi in povrtal, kako dolgo je dejansko "dolgo", me je pomirila: "Okej, valjda da ne ravno dva meseca! Toliko, da človeka spoznam. Da vidim, kdo je. Kaj dela. Ali se sploh tušira, hahahaha."

Velika fenica Quentina Tarantina, Kevina Spaceyja in vsega, kar ni romantična komedija, pravi, da na svoji poti neposrednega nespodobnega povabila še ni dobila, posrednih pa malo morje. "Direktno mi ni res še nihče rekel kaj takega - to pa zato, ker dam res jasno vedeti, do kod lahko grejo. Takoj jih zabijem in jim povem, da nimajo pri meni na ta način kaj iskati. Mnogi potem v življenju s tabo ne spregovorijo več besede, od drugih pa dobiš na ta račun dejansko respect in ti potem prav zaradi tega pomagajo naprej. Če bi kjerkoli zmagala na ta način, potem to zame ne bi bila zmaga. Potem recimo ne bi bila Miss, ker sem tako posebna in tako luštna in tako jaz, ampak pač zato, ker bi se dala dol z enim tipom več kot prva spremljevalka. Drugače je pa tega v tem biznisu res ogromno. A lot žensk je takih. In zato si tipi tudi dovolijo, da se tako obnašajo. Ker marsikatera pade."

MED If You're Rich, I'm Your Bitch

V zadnjem času smo o njej največ slišali v zvezi z vročimi in na prvi ošvrk nekoliko dekadentnimi fotografijami, ki sta jih s kolegico Meto Logar prejšnjo pomlad posneli v lasvegaški hotelski sobi, ko sta tam bivali med svetovnim izborom za Miss Hawaiian Tropic. Logarjeva zdaj zaradi slik, med katerimi najdemo tudi topless Nino po prihodu iz kopalnice, toži tipa, ki jih je potem z več kot enoletno zamudo prodal Direktu, Nina pa ne toži nikogar, ker nima niti časa niti volje, in se spet samo zareži: "Ej, sem samo človek, ki kdaj skadi kak čik, ko je živčen - ki je kdaj pa kdaj skadil tudi kak džojnt, ki ga še vedno skadi in ki si ga zna konec koncev tudi sam zrolat, če je treba! Česa več pa ne rabim in nikoli nisem. Mislim, to je vse skupaj tako smešno. Govorili so, da se na slikah drogirava, potem pa - če jih dobro pogledaš - tam gori ni praktično ničesar. Da so na fotki nevemkakšne droge - potem je pa to samo uboga šminka! Hvala bogu, da sem tak človek, da se lahko pri tem samo nasmehnem in rečem: Jejte, jejte, še bom narezala!"

Na poslovnem področju je portretiranka pred pomembnim razpotjem in v bistvu se je že odločila za težjo pot. Glede na vse ponudbe bi lahko sicer veliko in dobičkonosno delala kot fotomodel, a se je odločila, da se bo v bližnji in srednji prihodnosti raje povsem posvetila svoji pravi ljubezni - glasbi. Prvi potencialni hitić so ji napisali Leeloojamais in je že posnet in zmiksan, v tem trenutku čaka samo še na pot v Milano na mastering. Produkcija naj bi bila res top top, za besedilo pa je Nina avtorjem naročila, da ga mora nujno navdihovati ena izmed njenih majčk, ki pravi IF YOU'RE RICH, I'M YOUR BITCH. Ob tem takoj hiti dodati, da rich ni mišljeno v denarnem, temveč v osebnostnem smislu. Ko jo vprašam, na kakšen način mora biti fant osebnostno rich, da je potem ona njegova bitch, se zamisli in odgovori, da mora biti sorodna duša, adrenalinski tip človeka in nekdo, ki - tako kot ona - praviloma ne deli nasvetov, zna pa odlično poslušati. In mora jo veliko naučiti - tako kot bivši fant, o katerem ne želi preveč govoriti: "On me je v življenju naučil več, kot bi se naučila na kateremkoli faksu - in to tudi s tem, ko mi ni pustil, da bi šla na faks!"

V običajni profilistični podžanr politikantske debate, v kateri izpraševanec s svojim nepoznavanjem osnov osnov kolje samega sebe, mi je ni uspelo spraviti. Glede političnega nadzora brez vsake krivde na obličju šepne, da ga nima. "In o tem tudi ne govorim, ker se sploh ne spoznam! Res me ne zanima." Je bila kdaj na volitvah? "Nikoli." Dolga pavza. "Mi je pa Drnovšek zdaj gut ... Želi pomagati, kruh peče in to ... Videti je, kot da je končno spoznal, kakšne so reči v resnici."

Glede svojih pevskih ambicij skuša ostati karseda realna: "Ne moreš postati Miss sveta, če nisi bila prej Miss Slovenije." To pomeni, da se bo najprej osredotočila na domači trg, potem pa, kaj veš ... "Morda kakšna evropska založba pade dol in mi ponudi sanjski record deal ..." Ploščo hoče imeti posneto najkasneje v letu in pol, spot za prvi singel ima že dogovorjen z Mitjo Okornom, ki ji ga bo naredil v slogu njenega najljubšega filma Sin City. "Če se mi bo vmes ponudil kakšen res hud džob, bom za kak teden odletela snemat, drugače se bom pa res stoprocentno posvetila glasbi. Če si namreč prisoten vsepovsod malo, se mi zdi, da tvegaš, da te nikjer zares ni. Včasih je boljše, da si izbereš malo težjo pot. Slediš svojim sanjam. Veš, sem taka punca, da v življenju nisem imela treme - razen takrat, ko se mi je kot Miss Hawaiian Tropic, recimo temu, iztekel mandat in sem sklenila na poslovilni slovesnosti nekaj zapeti. Takrat sem se zelo živo spomnila Marilyna Mansona, kako je v nekem dokumentarcu od živčnosti kozlal za odrom - in tudi jaz sem mislila, da bom bruhnila direkt na prvo vrsto. Ker dejansko je razlika tam mal šetkat gor-dol in predstavljat ene kopalke ali pa od sebe dat en kvaliteten dober glas." Stisk roke, kakršnega bi prej pričakoval od kakega upokojenega sumo borca, in že je ni več.