Peter Petrovčič  |  foto: Tjaša Zajc

 |  Mladina 47  |  Politika

Bo Slovenijo prisilila EU?

Združeni nevladniki zbirajo predvolilne obljube o učinkovitem boju z diskriminacijo, nujnem tudi zato, ker gre za eno izmed mednarodnih obveznosti Slovenije

Diskriminacija se najbolj poveča v času krize. Poveča se diskriminacija najbolj diskriminiranih družbenih skupin, diskriminirane so tudi nekatere dotlej nediskriminirane skupine. Manj je človekovih pravic, več je neenakosti, vse to pač stane. To se danes lepo vidi tudi v Sloveniji. Povečana diskriminacija pa s seboj prinese potrebe po odločnem boju z njo. Tako je slovenska vlada v začetku letošnjega leta napovedovala nadomestitev finančno in kadrovsko podhranjenega urada za enake možnosti in še bolj podhranjenega zagovornika načela enakosti z neodvisno institucijo za boj proti diskriminaciji. Napoved je bila že takrat precej optimistična, odtlej pa se tako ali tako govori samo še o ukinjanju različnih državnih institucij. Ker so zgolj porabniki, ki se financirajo iz proračuna, in ker nič ne prispevajo h gospodarski rasti. Združene nevladne organizacije so pretendente za vstop v državni zbor in vlado povprašale po odnosu do diskriminacije in boja proti njej ...

Amnesty international Slovenije in še 11 drugih nevladnih organizacij je spraševalo stranke, ki kandidirajo na predčasnih volitvah, kateri so po njihovem mnenju „ključni problemi na področju diskriminacije v Sloveniji“, ali veljavna ureditev boja z diskriminacijo „ustreza ali je treba ustanoviti nov neodvisni in nepristranski organ za preprečevanje in naslavljanje diskriminacije“ in „kakšna pooblastila bi podelili zagovorniku načela enakosti“. Poglejmo velike igralce, ki bodo po volitvah imeli glavno besedo tudi glede tega vprašanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.