Intervju: Borut Pahor

Janez Janša je na enem pred volilnih soočanj mimogrede spomnil na novinarsko peticijo iz časa njegovega mandata, ki naj bi diskreditirala Slovenijo v državah EU, v resnici pa je našo in evropsko javnost opozorila na pritiske, ki jih je Janševa vlada izvajala na medije in je bila le posredno povezana s slovenskim predsedovanjem EU.

Naj spomnim. Novinarska peticija je bila posledica neizmernih pritiskov na vse medije, še najbolj uspešno na dnevnik Delo in javno TV Slovenija, kjer so Janševi pristaši dodobra očistili javni zavod neprimernih novinarjev, enako se je zgodilo na Delu. Tudi ostali mediji so bili deležni pritiskov, še najbolj Dnevnik in Mladina, ki sta izgubila oglaševalce iz podjetij v državni lasti. In Jernej Pavlin, takrat tiskovni predstavnik vlade in danes tudi fotograf pod psevdonimom tednika Damokracija (vir Sobotna priloga), je celo zapovedal, da se Mladini ne sme posredovati informacij, ki jih uredništvo zahteva.

Takrat je bilo jasno, danes v javnosti že precej pozabljeno, zakaj se je zgodila v Janševi pisarni prodaja Mercatorja Janši lojalnima Bavčarju in Šrotu. Seveda Mercatorja ni prodajala Janševa stranka SDS, ker tega tudi ni mogla, in so zaradi tega demantiji Pavlina, tiskovnega predstavnika takrat vlade in danes Janševe stranke, zares nepotrebni - so pa zavajajoči. Prodajal pa je Mecator, po zaključenem uradnem delu sestanka v prostorih vlade z Bavčarjem in Šrotom, Janez Janša. To sta kasneje, ko sta se z Janšo razšla, potrdila tako Andrijana Starina Kosem kot tudi Boško Šrot. In Janez Janša, ki tako rad tožari, ni obeh pred sodiščem obtožil lažnih izjav ...

Da, kdor nadzira medije, ima oblast nad informacijami in kdor vpliva na pravosodni sistem (tožilstvo in sodstvo) lahko odloča o tem, kdo bo stopil pred sodišče in komu tega nikoli ne bo treba. In ker je tako, so predstavniki dveh strank (SDS in SNS) najbolj goreči kritiki pravosodnega sistema in že napovedujejo, kako si bo oblast zagotovila vpliv na pravosodni sistem.

Če si bo (desna ali katera druga) oblast podredila tako medije kot pravosodni sistem, potem nismo daleč od totalitarnega sistema, kolikor pa se bo zgodil še napovedani 50+ in bo imela desnica ustrezno parlamentarno večino, potem so možne tudi spremembe ustave, ki bi nas potisnile v desne svinčene čase.

Njihovemu programu 10 + 100 pa tako ne velja verjeti. Spomnimo se samo njihovih megalomanskih programskih načrtov pred volitvami 2004, ko so med drugim obljubljali umetni otok pred Izolo in največji zabaviščni Luna park v Evropi v severno-vzhodni Sloveniji.

Da, če bo zmagal Janša in consortes, potem nam bog pomagaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.