Borut Mekina

 |  Mladina 48  |  Politika

Nepremičninski posli Rajka Janše: Z gotovino do apartmajev v Avstriji

Brat Janeza Janše v Sloveniji živi v črni gradnji in težko dokazuje izvor svojega premoženja

Novi Rajkov vikend (desna polovica hiše) z dvema 70 kvadratnih metrov velikima apartmajema ob smučišču na Osojščici na avstrijskem Koroškem in s pogledom v dolino.

Novi Rajkov vikend (desna polovica hiše) z dvema 70 kvadratnih metrov velikima apartmajema ob smučišču na Osojščici na avstrijskem Koroškem in s pogledom v dolino.

Na avstrijskem Koroškem, približno 120 kilometrov od Ljubljane, nad Osojskim jezerom leži smučišče Gerlitzen/Osojščica. Smučišče je znano kot eno boljših t. i. družinskih smučišč na Koroškem. Na vrh vodi slikovita alpska cesta, zgoraj pa lahko družine, ki so nastanjene ali v centru ali v bližnjih počitniških hišicah, t. i. chalets, uživajo v bogati ponudbi hotela Feuerberg. Center sicer še ni odprt, a upravnik nam je dejal, da je na 60 kilometrih smučišč že okrog 25 centimetrov snega in da lahko prvi gostje pridejo na oddih že takoj v ponedeljek po slovenskih predčasnih volitvah. Kdo se bo tja decembra odpravil na kratek in nedvomno zaslužen oddih?

Ob smučišču in tik ob hotelu je brat najverjetnejšega mandatarja Janeza Janše, Rajko Janša, marca 2008 kupil ne eno, ampak dve vikend enoti, počitniški stanovanji, od katerih ima vsako po 70 kvadratnih metrov. V kupoprodajni pogodbi, ki smo jo skupaj z zemljiškoknjižnim izpiskom pridobili od avstrijskega sodišča, je zapisano, da Rajko Janša objektov ni kupil na kredit, na hipoteko, ampak je kot „poslovnež“ gotovino vplačal na račun neke avstrijske odvetniške pisarne. Plačal je skupaj 275 tisoč evrov. Ob tem je poleg nepremičnine v smučarskem središču dobil še druge pravice. Recimo pravico do uporabe t. i. wellness centra „Svet dobrega počutja“, pa pravico do uporabe bazenov oziroma „Spa-centra“. Obiskovalci centra so nam povedali, da v Rajkove apartmaje hodi tudi njegov brat Janez.

Načrt apartamjev v Avstriji

Načrt apartamjev v Avstriji

Novi Rajkov vikend z dvema 70 kvadratnih metrov velikima apartmajema ob smučišču na Osojščici na avstrijskem Koroškem in s pogledom v dolino.

Novi Rajkov vikend z dvema 70 kvadratnih metrov velikima apartmajema ob smučišču na Osojščici na avstrijskem Koroškem in s pogledom v dolino.

b_kQsqFspJE

Seveda ni sporno, da si je Rajko Janša privoščil nakup dveh apartmajev v Avstriji. Verjetno nas to tudi ne bi smelo zanimati. A ker gre za brata bivšega in morda celo bodočega predsednika vlade, je vendarle na mestu vprašanje, od kod Rajku Janši denar. Sodeč po uradnih evidencah namreč ni videti, da bi bil Rajko Janša posebej bogat poslovnež, „ljubljanski japi“, kot jih je ta teden imenoval Janez. Obe njegovi podjetji za prodajo poslovnih daril sta namreč imeli v tistem času debelih krav minimalne dobičke in razmeroma majhen promet. Rajko Janša je leta 2006 ustvaril 436 tisoč evrov prometa in 17 tisoč evrov dobička preko podjetja Promart Design, leta 2007, oziroma leto dni pred nakupom vikenda pa 255 tisoč evrov prometa in 3000 evrov dobička preko podjetja Atacama.

Rajko Janša, član izvršnega odbora SDS iz Grosuplja.

Rajko Janša, član izvršnega odbora SDS iz Grosuplja.
© Denis Sarkić

Kako si je torej lahko družina Janša privoščila nakup takšne, nedvomno luksuzne nepremičnine, ki jo lahko uporablja zgolj kak mesec ali dva? In ki ju pravzaprav Rajko Janša sploh ne more tržiti? Ima morda Rajko Janša morda še kakšne posle v tujini, recimo kakšno podjetje ali račun? Na to, drugo vprašanje, torej ali ima v tujini kakšno podjetje ali račun, nam je Rajko Janša odgovoril, da ne bo odgovoril. Če ju ne bi imel, verjetno težav z odgovorom ne bi bilo. Na naše drugo vprašanje, od kod mu denar za nakup apartmaja v Avstriji, pa je Rajko Janša odgovoril, da je leta 2007 prodal svoje podjetje Promart Design: „Kupnino zanj sem v celoti prejel na tekoči račun v Sloveniji, iz katerega sem izvršil tudi omenjeni nakup (apartmaja, op. a.),“ je povedal.

Rajko Janša živi na Plešivici pri Žalni, očitno v rojstni hiši družine Janša, ki je danes prepisana nanj in ki je že več kot 15 let zaznamovana kot črna gradnja.

Februarja 2007 je, kot je znano, Rajko Janša omenjeno podjetje res prodal. Prodal ga je luksemburškemu podjetju Falcone Luxemburg S.A.H, ki je bilo tedaj v lasti Francija Zavrla, sicer solastnika komunikacijske skupine Pristop. Presenetljiva je bila cena. Zavrl je za podjetje, ki na prvi pogled ne more biti vredno več kot nekaj deset tisoč evrov, plačal kar 1,15 milijona evrov. Kasneje je to podjetje pristalo v skupini DZS, ki je v solastništvu Bojana Petana. Koliko so za podjetje plačali v DZS, nam do zaključka redakcije niso odgovorili. A zakaj je torej Zavrl, morda v Petanovem imenu, plačal tako visoko ceno? Primer spominja na sporne posle propadlih gradbenih velikanov, ki so s preprodajo podjetij prali denar, ga kanalizirali v davčne oaze in s tem zakrivali sledi.

Zavrl na naše vprašanje sicer odgovarja, da posla „ni težko razumeti, če upoštevaš vse parametre: poslovne rezultate (od l. 2007 dalje), sinergije (znotraj povezanih podjetij), vertikalno integracijo (s storitvami marketinga), exit (prodajno ceno) in druge elemente, ki tvorijo nakupno odločitev“. A vsaj organov pregona s tem ni prepričal. Ker je celo „obstajal sum, da je ta denar povezan s plačevanjem podkupnin“ v zadevi Patria, je finska policija lani poleti od luksemburških oblasti zahtevala preiskavo. Luksemburška policija je julija lani izvedla zaslišanja in hišne preiskave, Finci, kot piše v njihovem zaključnem poročilu v zadevi Patria, pa so primer predali Sloveniji, kjer se z očitno spornimi nakazili, tudi z Janševim vikendom, ukvarja urad za preprečevanje pranja denarja. Iz policije so nam odgovorili, „da v tej zadevi še vedno poteka mednarodno policijsko sodelovanje, zaradi česar podrobnejših informacij ne moremo posredovati“.

Takšno je stanje na mednarodnem področju. V Sloveniji pa se z njegovo „domačo“ hišo očitno že več kot 15 let ukvarja urbanistična inšpekcija. Rajko Janša živi na Plešivici pri Žalni, očitno v rojstni hiši družine Janša, ki je danes prepisana nanj. A kot izhaja iz zemljiške knjige, je ministrstvo za okolje, oziroma inšpektorat ministrstva za okolje iz Grosupljega, že leta 1996 hišo na podlagi „izvršljive odločbe“ zaznamovalo kot črno gradnjo. Zakaj točno, nismo mogli izvedeti, ker so se v tem času papirji „nekako izgubili“. Ministrstvo za okolje smo vprašali, zakaj že 15 let odločbe niso izvršili, pa tudi njim ni bilo prav jasno, zakaj postopek, kot v mnogih drugih primerih, recimo v primeru družine Strojan, ni bil izpeljan do konca.

Črna gradnja. Nepremičnine Rajka Janše, kjer ima brat Janeza Janše stalno prebivališče.

Črna gradnja. Nepremičnine Rajka Janše, kjer ima brat Janeza Janše stalno prebivališče.
© Borut Peterlin

„Investitorki in tedanji lastnici zemljišča, za katero sprašujete, je urbanistična inšpektorica v letu 1995 izdala odločbo, s katero je naložila odstranitev nelegalno zgrajenega objekta. Postopek urbanistične inšpektorice ni bil nadaljevan,“ so nam odgovorili. Očitno so uradni organi na primer „pozabili“ v času, ko so se občinske urbanistične inšpektorske službe preoblikovale v državno. Zaradi tega so na ministrstvu za okolje novinarsko vprašanje Mladine razumeli kot prijavo in bodo postopek nadaljevali: „Gradbeni inšpektor inšpektorata za okolje in prostor bo preveril sedanje stanje v zvezi z objektom in glede na ugotovitve odločil o možnosti nadaljevanja inšpekcijskega postopka,“ pravijo. Torej bo inšpektor sedaj ponovno presojal potrebo po morebitni rušitvi. Ena izmed pomembnejših zadnjih novic s področja črnih gradenj je bila informacija, da ima prvi mož Lekarn Ljubljana Marko Jaklič hišo - črno gradnjo - kar šest let, odkar so odkrili nepravilnosti!

Rajko Janša ni hotel odgovoriti na naše vprašanje, ali ima tudi v tujini kakšno podjetje ali račun.

Sicer pa to ni edina črna gradnja, kjer ima Rajko Janša interese. V času nakupa avstrijskega vikenda, leta 2008, je imel Rajko Janša svoje podjetje Atacama prijavljeno na naslovu pri svoji partnerici Lei Žnidaršič v Portorožu. In tudi tisti objekt je zgrajen na črno. Kot je namreč odkril primorski nepremičninski posrednik Vojko Mlakar, je objekt zgrajen deloma kar na javni parceli. Da so dobili gradbeno dovoljenje, so zato morali ponarediti originalni načrt iz geodetske uprave, kar je Mlakar tudi dokazal z izpiski. Tudi zaradi tega primera je pred dvema mesecema koprsko sodišče bivšega vodjo oddelka za okolje in prostor v občini Piran Klavdija Malija obsodilo na eno leto in šest mesecev zapora. V zameno za svoje nezakonite odločitve je namreč prejemal podkupnino.

Na črno zgrajena vila v Portorožu, delno na javni zemlji, v lasti partnerice Rajka Janše, kjer je Rajko Janša tudi registriral podjetje Atacama.

Na črno zgrajena vila v Portorožu, delno na javni zemlji, v lasti partnerice Rajka Janše, kjer je Rajko Janša tudi registriral podjetje Atacama.
© Zdravko Primožič/FPA

Kariera Rajka Janše se je sicer ves čas bolj ali manj pokrivala s kariero njegovega brata. Že od vsega začetka. Kot sta v zadnji knjigi o slovenski trgovini z orožjem razkrila Matej Šurc in Blaž Zgaga, naj bi bil Rajko Janša v času, ko je obrambno ministrstvo vodil njegov brat, zaposlen pri grosupeljskem podjetniku Sandiju Grubeliču, ki je pred pobegom iz Slovenije za okrog 30 milijonov nemških mark opeharil več kot 5000 kupcev avtomobilov. Sandi Grubelič ni kupoval zgolj avtomobilov, ampak je v času trgovanja z orožjem posredoval tudi pri nakupu singapurskih pušk SAR-80. Rajko Janša je bil tedaj pri njem zaposlen, v podjetju Trend, pozneje - tako Zgaga in Šurc - je delal v vojaški obveščevalni službi, potem pa v podjetju Snežnik, registriranem za trgovino z orožjem.

V tistem času je Rajko prišel tudi do svojih prvih počitniških hišic: dveh brunaric v Kočevski Reki. Za njiju, tako smo zapisali v Mladini leta 1994, česar potem Rajko Janša v odzivu ni zanikal, naj bi se sprva zanimal prav Janez Janša, minister za obrambo. Resda je nepremičnini v skupni površini 117 kvadratnih metrov Rajko dobil prek javnega razpisa, a je bil ta objavljen zgolj v Uradnem listu. Rajko Janša se je tedaj tudi dogovoril, da bo brunarici za zgolj 40 mark najel za 99 let, in to od podjetja Snežnik, kjer je bil zaposlen. Mimogrede, pred približno tremi leti je od sklada kmetijskih zemljišč obe nepremičnini odkupil odvetnik Aleksander Čeferin. Rajko Janša se je torej odločil, da ju več ne potrebuje, saj tudi še tako simbolične najemnine ni redno plačeval.

Rajko Janša

Rajko Janša
© Denis Sarkić

V stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše so v minulih tednih vodili precej agresivno negativno kampanjo z razkrivanjem poslov in nakazil družine Zorana Jankovića, predvsem njegovih sinov. A tudi brat Janeza Janše, kot mora biti sedaj jasno, ki je član izvršilnega odbora stranke SDS v Grosupljem, kjer bo tokrat Janez Janša kandidiral za poslanca, nima za seboj nekakšne „boscarolovske“ kariere. Svoj posel s prodajo poslovnih daril je začel na sporen način pred 11 leti, ko je Telekomu, pod vodstvom Marjana Podobnika, prodal za 70 milijonov tolarjev darilnega programa, v času vlade Janeza Janše pa je Rajko Janša postal lobist. Ustanovil je podjetje Atacama, ki ga je med drugim registriral tudi za podjetniško, poslovno in davčno svetovanje, trgovanje z nepremičninami, raziskovanje javnega mnenja in za splošna gradbena dela. Pri katerih projektih je Rajko Janša vse posredoval, nam bivši člani vlade niso hoteli povedati on-the-record, da pa je Rajko počel še kaj drugega, kot zgolj prodajal darila, nam je potrdil lobist Miloš Čirič, ki ga je tedaj srečal.

Janez Janša je ta teden povedal, da je njegovo premoženje vredno manj kot dvodnevni strošek kakega japija. Ima hišo, za katero je dal 300 tisoč evrov, ima, skupaj z ženo, luksuzno stanovanje v Ljubljani, s skupno površino 162 evrov, ima veliko hišo v Bovcu. Predvsem pa ima velik kredit, pravi Janša. Vzel je 172 tisoč evrov pri banki Unicredit, ki jo v Sloveniji vodi France Arhar, z obrestno mero 1,8 na 17 let. Ja, Simona Dimic je leta 2009 res dobila pri NLB malce bolj ugodno posojilo, z obrestno mero 1,6. A gotovo Janez Janša težav pri odplačevanju kredita ne bo imel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.