Jure Trampuš, Borut Mekina    |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 48  |  Politika  |  Intervju

„Naše volilno telo se, žal, pogosto raje postavi na stran potencialnega zmagovalca. Ali je zmagovalec baraba, je manj pomembno. Sedaj pravijo, da mora biti učinkovit.“

Matjaž Hanžek: "Treba je sankcionirati pretekle lumparije"

Vodja edine prave alternative

Zavrnili so denar donatorjev, podjetij in „kapitala“ ter z zgolj desetimi prostovoljci ustanovili stranko, regionalne odbore in registrirali 88 kandidatov. Stranka TRS naj bi postala gibanje, ki traja, in ne zgolj še ena od propadlih „zelenih“ strank v Sloveniji, obljublja njen vodja Matjaž Hanžek. Laži, neprijavljenih nepremičnin ali nadpovprečno bogatega brata mu ne moremo očitati. Zamerimo mu lahko le, da v tej volilni kampanji ni nastopil na način, ki bi zagotovo prinesel uspeh. Torej v črnem suknjiču, kot „odgovoren“ voditelj in z nekaj simpatičnimi lažmi.

Kaj se je zgodilo pri prijavi vaše liste volilni komisiji?

Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo sploh ugotovili, kaj je bilo narobe. Preprosto: pri vsej zmešnjavi in birokratskem delu smo državni volilni komisiji v eni od volilnih enot prijavili napačen seznam kandidatov.

Se zavedate, da vas bo ta napaka morda stala uvrstitev v državni zbor? V volilni enoti Ljubljana center, kjer sedaj ne smete kandidirati, bi gotovo dobili deset tisoč glasov.

Da. Morda v tej volilni enoti državljani zaradi tega ne bodo imeli za koga glasovati, še vedno pa upamo in mislimo, da bomo prišli v državni zbor. Kljub žalosti nas k sreči po tem ni zgrabilo malodušje, ampak prav nasprotno, projekta smo se lotili še bolj zagnano.

Zakaj se vendarle niste pritožili na ustavno sodišče? Zakaj ste ubrali defenzivno pot?

Nismo ubrali defenzivne poti, pogovarjali smo se z več pravniki in večina je sklenila, da nimamo veliko možnosti.

Je pa v tem vsaj en paradoks: prav vaši stranki bi težko očitali, da ste v njej sami fantje, ki imajo ženske postavljene zgolj v neizvoljivih okrajih, nazadnje pa vam ne dovolijo kandidature v najpomembnejši enoti, ker naj bi tja prijavili premalo žensk ...

Res je, celo strankarski program smo napisali v ženski obliki. Na začetku smo zaradi svojega prepričanja o potrebi po več ženskah v politiki imeli pri zbiranju kandidatur v nekaterih okrajih celo nasprotne težave: z moško kvoto.

Vaša stranka je v marsičem drugačna od drugih. Kako se razumete vi sami? Kot resnična alternativa ali zgolj kot neka manjša dopolnitev?

Mi se absolutno razumemo kot resnična alternativa in ne kot manjša dopolnitev. Smo velika stranka z za zdaj še majhno podporo volivcev. Tudi če pogledate analize volilnih programov, ki so jih opravile nevladne organizacije, boste videli, da smo na skoraj vseh področjih po kakovosti ukvarjanja s katerimkoli vprašanjem v vrhu. Ravno tiste, velike stranke, ki bi Slovenijo rade popeljale v boljšo prihodnost, pa na nekaterih pomembnih področjih, recimo pri človekovih pravicah, celo nimajo svojega programa ali v tem delu zgolj prepisujejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.