Smo vas za to volili?

Volivci so si za letošnje predčasne volitve zaželeli novih obrazov. Toda to je še ena želja, ki je v nasprotju s starimi vrednotami, saj so stari Slovani imeli starešine, ki so bili vedno samo najstarejši ljudje. Res pa je, da takrat ni bilo prav starih, ker so že zelo mladi zapuščali ta svet, čeprav so veliko garali in se pretepali na svežem zraku ter pili medico.

Takrat naši predniki še niso poznali umetnih strupov iz lekarne, ki nas sedaj prevlečejo v onemoglo starost, ko morajo o vsem in še o starih, odločati mladi, ki so pri močeh in pri pameti. Zato ni pošteno, da imajo volilno pravico samo stari in najstarejši ter celo povsem onemogli ljudje, ki jim več ne služi telo in ne pamet, mladi lahko odločajo na volitvah o svoji državi pa šele po osemnajstem letu. Narobe svet! Toda, kdo si upa stopiti na novo pot pri tako spolzkem področju človekovih pravic in dolžnosti, če gre za pamet in presojo?

Naravno je, da ima človek po rojstvu čas zorenja, ki preide v dobo zrelosti ter umskih in telesnih moči, nazadnje pa pride še obdobje staranja, ko se nazadnje zaključi življenjski krog. Žal pa pri volivcih ni določena doba uporabnosti, kot je to pri hrani, kjer je na ovitku vedno določeno, do kdaj je uporabna, da še ne bo pokvarjena. Pri ljudeh je vse drugače, ker je pamet in pokvarljivost ob volitvah zelo nepredvidljiva, tako pri mladih kot tudi pri starih. Sicer je pa veliko lažje presojati vse to pri letošnji predčasni trgatvi, saj vemo, katere sorte vina bodo za staranje, ker bodo z leti pridobivale na kvaliteti, vemo pa tudi to, katere sorte se bodo z leti pa samo še kvarile.

Naš največji burkež med šolanimi filozofi bi lahko ob teh volitvah dejal, da so za starimi obrazi tudi stare riti, toda ne spreglejmo dejstva, da so za novimi obrazi vedno tudi nove riti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.