Matej Bogataj

16. 12. 2011

Mladina 50

Kultura  |  Knjiga

Vladimir Nabokov: Bledi ogenj

Mladinska knjiga, zbirka Kondor, Ljubljana 2011, prevod in opombe Branko Gradišnik, spremna beseda Jelka Kernev Štrajn, 456 str., 29,95 €

Izgubljeno z razlago

Nabokov je zvijačen avtor; že Lolito sredi petdesetih let je spisal tako, da je, razen za ozkoglede ameriške cenzorje, ki so jo brali direktno in jo prepovedali, trd orešček, namreč kdo koga in zakaj, v naratološkem smislu in sicer, glede zapeljevanja in vpletanja literarne tradicije. Bledi ogenj še bolj, sploh za začetek šestdesetih let; literarni učenjakar Kinbote poskuša sosedu, kolegu in pesniku podtakniti nekaj zamisli o nekam med Rusijo in Skandinavijo postavljeni državi Zembli, njenih dinastičnih pretresih in pederastičnih užitkih njene aristokracije, vendar pesnikovalec od strela zemblijskega atentatorja umre.

Pusti za sabo vdovo z avtorskimi pravicami, vzburjeno pesniško in razlagalsko srenjo, predvsem pa 999 verzov pesnitve Bledi ogenj, v kateri je vse mogoče, če že ni čisto vsega: malo o njem samem, malo o pesniškem vsakdanjiku, o ptičih in metuljih, o hčeri, ki se ji je vdrl jezerski led na poti z zabave, na kateri so jo (spet) zavrnili. Predvsem je blazno aluzij na literarno klasiko in nekaj finih drobnih zafrkljivosti – gre vsekakor za izreden prevajalski napor in dosežek. Kinbote ne popušča, umakne se iz akademskih krogov in spiše obširno razlago pesnitve, seveda iz svojega zoženega kota, kot da govori o Zembli in razmerah v njej, v pesnitvi najdeva obsmrtne pesnikove slutnje in jih prekriva z zemblijsko etimologijo in entomologijo, primerja datume atentatorjevih postaj in pesniško resničnost, naredi iz vsega veliko znanost, ki ima bore malo osnove v samem tekstu. Sledi še kar obširen indeks imen, njihovih medsebojnih razmerij, v slovenski izdaji še obsežen, skoraj tretjino obsega zavzemajoč prevajalčev komentar in spremka. Bledi ogenj je tako generator in sprožilec pomenov, zafrkljiva medbesedilna igra, ki sproži (pre)napete poskuse, da bi jo izčrpali, in tudi ti poskusi so pravzaprav del romana, njegov zunanji rob, ki se širi.

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov
© Profimedia

Nabokov se v Indeksu približa (predhaja) Pavićevemu Hazarskemu besednjaku, s sopostavljanjem različnih delov doseže zrcaljenje v neskončnost, pokaže, da je pisanje (vedno že) medbesedilnost, roman stroj, ki producira interpretacije in omogoča briljantnim literarnim umom, da govorijo o sebi, ko govorijo o romanu, toliko bolj, če se tega ne zavedajo. Vse skupaj je imenitno, igrivo, zafrkljivo, strašno eruditsko spisano, izvrstna zabava za najbolj razvajene bralce.

Zadnjo besedo o Bledem ognju bo tako imel njegov zadnji komentator.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.