Borut Mekina

 |  Mladina 50  |  Politika  |  Intervju

„Po še enem podobnem porazu kot leta 2008 sem težko lojalen strukturi, ki misli, da ne potrebuje pogovora o svojih napakah ali da ji ta lahko celo škodi.“

Dr. Peter Jambrek

Diferencirani boter desnice

Danes je Peter Jambrek politično osamljen, pravi. In srečen. Prej je bilo drugače. Še nedavno, recimo, je bil ustanovitelj in prvi predsednik Zbora za republiko, organizacije v orbiti stranke SDS. Še pred tem, preden je ustanovil prvo zasebno fakulteto v Sloveniji, je bil notranji minister v vladi Andreja Bajuka pa predsednik ustavnega sodišča in pred tem eden od piscev slovenske ustave. V devetdesetih letih in po prelomu tisočletja je bil Jambrek boter desnice. Kaj pa je bil pred tem? Komunist? Ali celo, kot mu sedaj očitajo na desnici, sodelavec tajne policije, SDV?

Zakaj je Janša izgubil tako rekoč že dobljene volitve?

Ista vprašanja o tem, kam je šel kak odstotek, kateri so bili tisti zadnji, odločilni dejavniki za zmago ali poraz, so bila na mizi že leta 2008. Lahko se pogovarjava o razlogih za poraz leta 2008, a bi raje povedal nekaj po mojem pomembnejšega: odstotek gor ali dol, stranka SDS s svojim predsednikom sama, to sedaj že vemo, na volitvah doslej nikoli ni in verjetno tudi ne more ali ne zna preseči 29 odstotkov. Tako imenovana pomladna ali desna opcija je zmagala po letu 1990 dvakrat. Prvič je bilo to v času Demosa in drugič leta 2004. V obeh teh primerih pa ni zmagala stranka ali njen lider, prav nasprotno, ne prvič ne drugič ni bilo izrazitega liderja, ampak je zmagala ekipa in mreža, znotraj katere so sodelovale posamezne osebnosti, tudi Janez Janša. Vsak posamezni, javno prepoznavni lider je prispeval le svoj del energije.

Večina analitikov danes sicer pravi, da je bil odločilni dejavnik Janševo premoženje, katerega izvora ni znal logično pojasniti.

To je lahko eden od množice drobnih razlogov. A razmišljanje v tej smeri nima smisla. Treba je videti širšo sliko. Letos je bil tabor, ki je stal proti tako imenovanemu pomladnemu taboru, tako izrazito razsut, da bi upravičeno, po naravi stvari, pričakovali zmago t. i. desnice s 40, 50, 60 odstotki. Podobno, kot smo jo pričakovali tudi leta 2008, ko so bile objektivne razmere – denimo gospodarske razmere, predsedovanje EU, nekonfliktno končan mandat – izrazito naklonjene desnemu taboru. Pa zmage vseeno ni bilo. Iz tega sam sklepam, da je težava nekje drugje, ne v teh vsakodnevnih vprašanjih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.