Smo vas za to volili?

Leta 2008, tik pred zaključkom mandata tedanje vlade, smo se soočili z nespoštovanjem zakonodaje in zlorabo moči tedaj vladajočih. Izvedel jo je minister za kulturo g. Vasko Simoniti. Z zapisom in podpisom sporazuma vladne podaritve objektov na Blejskem otoku in brezplačno 40-letno uporabo državnega kompleksa. To premoženje je bilo predano vrhu svetovnega kapitalizma, RKC oziroma Vatikanu prek njegove enote v naši državi.

Pišemo leto 2011. Pri tem se soočamo s svojstvenim delom sodnega segmenta naše države. V konkretnem primeru sodišča v Kranju. V dosedanjem, skoraj že tri leta dolgem obravnavanju zahteve za odpravo veljavnosti navedenega nezakonitega sporazuma vlade z RKC. Sodni postopek še vedno ni zaključen in zaradi tega tudi ne odpravljena nezakonitost dejanja takratne vlade. Kakor da bi se s strani sodišča zavestno čakalo na ponovno zamenjavo oblasti ter nato pozitivno potrditev lastništva objektov in uporabe 40 letnega brezplačnega najema Blejskega otoka.

Ne moremo tudi mimo dejstva, da je bil vključen tudi tedanji minister za pravosodje dr. Šturm, apologet RKC, ki je imel na svoji funkciji položajno dolžnost pravnega nadzora spoštovanja temeljne zakonodaje pri varovanju lastnine državljanov. Toda z izrekom soglasja odtujitve je zlorabil svoj položaj v nasprotju z dolžnostjo položaja, ki ga je zasedal. Družbena pravila razpolaganja z državno lastnino vseh državljanov je poudarjeno podredil osebnemu verskemu interesu mimo zakonskih pogojev. Ob tem pa ne moremo niti mimo soglasja Janeza Janše, tedanjega predsednika vlade. Operativna odločitev se je le realizirala preko ministrstva za kulturo, ne oziraje na nezakonitost dejanja.

Tednik Mladina je v lanskem letu navedel, da po zakonu vlada ne bi smela podarjati ali prodajati državnih nepremičnin brez privolitve parlamenta. Ta mora dati soglasje za odtujitev posamezne nepremičnine ali mora privoliti v program odprodaje. Povsem logično in edino pravilno stališče državljanov, da so se vladajoči dolžni za odprodajo ali podaritev njihove lastnine odločiti samo s soglasjem parlamentarnih predstavnikov. Nič od tega ni bilo izvršeno. Etika in morala sta za marsikaterega povsem nepomembna.

Seznanjeni smo že bili, da sodstvo ni želelo uveljaviti sankcij zaradi storitve morebitnega kaznivega dejanja odtujitve državne lastnine. S tem je uradno pozitivno ovrednotilo izvršeno nezakonito dejanje tedanje vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.