Urša Marn

 |  Mladina 3  |  Ekonomija  |  Intervju

Seveda je prav, da se vrnemo k javnofinančni disciplini, a je reformni proces, ki temelji zgolj na proračunski restriktivnosti, lahko samouničujoč.

Marko Mršnik: »Ukrepi niso dovolj učinkoviti.«

Direktor za državne ratinge in mednarodne javne finance pri ameriški bonitetni agenciji Standard & Poor’s

Kot analitik pokriva Francijo, Belgijo, Španijo, Grčijo, Bolgarijo, Andoro in Albanijo. Standard & Poor’s je ena od treh najvplivnejših bonitetnih agencij in tista, ki je pred dnevi znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam, tudi Sloveniji.

Pobude, ki so jih doslej sprejeli evropski voditelji, so po našem mnenju nezadostne, da bi odpravile trenutne sistemske težave v evroobmočju. Težave so resne in se v številnih državah z evrom izražajo v manjšem kreditiranju gospodarstva, v dvigu obrestnih mer na državne obveznice, poslabšanju obetov za gospodarsko rast, kar so gotovo makroekonomski razlogi. Ponekod znižanje ocen izraža tudi zunanjefinančna tveganja. Namreč, vse bolj je verjetno, da lahko obrestne mere za refinanciranje dolgov v nekaterih državah ostanejo visoke, kar bi še dodatno zmanjšalo kreditiranje gospodarstva in pognalo gospodarstvo v recesijo. Za Slovenijo so relevantni vsi ti dejavniki. Bolj kot sestavljanje vlade, ki je pač del povolilnega procesa, je problematično to, da v Sloveniji ni prišlo do dogovora in izvedbe javnofinančnih ali strukturnih ukrepov, s katerimi bi se lahko odločno spopadli s trenutnimi izzivi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.