Peter Petrovčič

27. 1. 2012

Mladina 4

Število komentarjev

Politika

„Boš že videl“

Zatožil te bom SDS

Pred dnevi je predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše zaradi spora s smučarko Tino Maze dejal, da mu je odvetnik Mazejeve Damijan Terpin grozil z novo vlado Janeza Janše. Terpin se je odzval, češ da mu je povezavo s SDS očital prav Lovše, ne obratno, da pa je res treba počakati na novo vlado, da se bo rešil spor med ekipo Tine Maze in smučarsko zvezo.

Tinin odvetnik in navijač SDS-ja Damijan Terpin

Tinin odvetnik in navijač SDS-ja Damijan Terpin
© Borut Peterlin

Terpin je brez dvoma blizu SDS, v zadnjem času se pojavlja na shodih in konvencijah stranke, fotografira se z njenimi kandidati (recimo z dr. Andrejem Rahtenom), skupaj z Janezom Janšo pa je spremljal tudi volilne izide predčasnih volitev na Gospodarskem razstavišču.

Kateri od teh dveh je bolj politično povezan, kateri je bližje SDS ali kaki drugi stranki, je povsem vseeno. Skrb zbujajoče je, da se očitno vrača čas, ko je članstvo v stranki ali prijateljstvo z vodilnimi v stranki lahko adut v medosebnih sporih. Ko sklicevanje na stranko lahko postane argument tudi v povsem nepolitičnih zadevah.

Ali gre to res z roko v roki z izjavami novih koalicijskih partnerjev, da ne bodo kadrovali po sistemu vaši in naši, in njihovimi obljubami, da se ne bodo odpirala ideološka vprašanja?

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.