Max Modic

 |  Družba

Kaj je pravzaprav spolno nadlegovanje?

V prejšnjem desetletju je bilo v ZDA samo v državni upravi izplačanih več kot milijardo dolarjev odškodnin za spolno nadlegovanje na delovnem mestu

Strokovne raziskave kažejo, da je pri razumevanju spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ključnega pomena razdelitev moči znotraj delovne organizacije.

Strokovne raziskave kažejo, da je pri razumevanju spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ključnega pomena razdelitev moči znotraj delovne organizacije.
© Arhiv Mladine

Spolno nadlegovanje pomeni nezaželeno ravnanje spolne narave ali drugo ravnanje, temelječe na spolu, ki ogroža dostojanstvo žensk in moških na delovnem mestu, zajema pa nezaželeno fizično, verbalno ali neverbalno ravnanje. Ob tem se seveda samo od sebe zastavlja relevantno vprašanje, kako razlikovati med želenim in neželenim spolnim obnašanjem. Pri definiranju te razlike se ne da opreti na neka objektivna, splošna merila, saj je razlikovanje vselej odvisno od subjektivnega mnenja vpletenih.

Žrtev spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ima tri možnosti: prvič, lahko molče trpi in prenaša napade na lastno integriteto, dokler ji tako ali drugače ne poči film. Drugič, lahko se zoperstavi nadlegovalcu, ki je običajno njen nadrejeni, in si tako delovne pogoje v kolektivu še poslabša. Tretjič, lahko da odpoved in s tem ogrozi svojo materialno eksistenco. Vsako od teh možnosti ameriška sodišča obravnavajo kot diskriminacijo, zaradi katere se lahko proti podjetju, ki jo dopušča, sproži postopek.

Strokovne raziskave kažejo, da je pri razumevanju spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ključnega pomena razdelitev moči znotraj delovne organizacije, ne pa domnevno neobvladljiv spolni nagon. Kadar žrtev v hierarhični strukturi zaseda nižji položaj kot spolni nadlegovalec, se med njima vzpostavi odnos odvisnosti. Spolni nadlegovalec ima v primeru neposlušnosti žrtve na voljo številne ukrepe, od zaostrovanja delovnih razmer do odpovedi delovnega razmerja. Višji ko je hierarhični položaj nadlegovalca v delovni organizaciji, več sankcij ima na voljo za kaznovanje žrtvine neposlušnosti in manjša je verjetnost, da se bo žrtev poskušala braniti.

Med najpogostejše oblike spolnega nadlegovanja na delovnem mestu se še zmeraj uvrščajo žvižganje, namigi in ogledovanje, dvoumne opazke v zvezi z zunanjim videzom in telesom, dvoumne šale s seksualno vsebino, pornografske fotografije na delovnem mestu, telefonski klici, pisma ali elektronska sporočila s seksualnimi namigi, obljube poklicnih koristi v zameno za spolne usluge, grožnje z negativnimi poklicnimi posledicami ob zavračanju spolnih stikov, naključni telesni dotiki, ščipanje in trepljanje po zadnjici, naključni dotiki prsi, izsiljeni objemi in poljubi, razkazovanje spolnih organov, povabila k spolnemu občevanju in siljenje k spolnemu občevanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.