Borut Mekina

 |  Mladina 5  |  Politika

Pahorjevo kadriranje

Bežanje politično nastavljenih v redne službe?

Odstopil iz protesta - Bojan Bugarič

Odstopil iz protesta - Bojan Bugarič
© Borut Peterlin

Nova generalna direktorica direktorata za upravne notranje zadeve na notranjem ministrstvu je nedavno postala Nevenka Vratanar. Izbira Vratanarjeve za eno najpomembnejših uradniških mest ne bi bila sporna, če ne bi bila pred tem politično imenovana, vlada pa jo je za nedoločen čas zaposlila v trenutku, ko je bila koalicija na volitvah že poražena. Vratanarjeva je bila prej šefica kabineta notranje ministrice Katarine Kresal in s tem vezana na njeno delovno mesto. Nato jo je vlada avgusta lani sprva imenovala za vršilko dolžnosti direktorice direktorata, takoj po volitvah, ko je LDS izpadla iz parlamenta, pa so jo 16. decembra redno zaposlili.

V natečajni komisiji bi pri tem moral sodelovati tudi dr. Bojan Bugarič s Pravne fakultete v Ljubljani, a je sodelovanje odklonil iz protesta proti tej praksi, ki so jo doslej uporabljale že vse vlade v odhajanju. Šlo je za to, da so v političnem vakuumu po volitvah in do vzpostavitve nove oblasti prej politično imenovane funkcionarje zaposlili za nedoločen čas, na uradniška delovna mesta. Borut Pahor je, kot je znano, na začetku mandata obljubil, da bo uveljavil drugačna načela. Pa jih je?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.