Vanja Pirc

3. 2. 2012

Mladina 5

Število komentarjev

Politika

Pooblaščenka v črtomirki

O provokatorju, ki je kar mesec in pol čakal na svojih pet minut slave

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar
© Borut Peterlin

Nekateri mediji, denimo Reporter in portal Politikis, so se te dni zgroženo razpisali o tem, da naj bi bila informacijska po–oblaščenka Nataša Pirc Musar širila sovražni govor, ker je na Twitterju zapisala, da bo na prireditev ob dnevu varstva osebnih podatkov prišla oblečena v črtomirko. Očitali so ji, da je s tem zapisom žalila Črtomirja, sina Janeza Janše, a v njihovi zgodbi je manjkalo nekaj ključnih podrobnosti.

Prva je ta, da se je izraz črtomirka razširil po volitvah kot oblika protesta zoper nacionalistični zapis Tomaža Majerja na spletni strani SDS. O črtomirki je prvi spregovoril radijec Denis Avdić, nato pa je dobila svoj prostor tudi v prostem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik, kjer označuje „trenirko s črtami“.

Ker je Majerjev zapis žalil volivce, ki izvirajo iz nekdanjih jugoslovanskih republik in menda volijo v trenirkah, je bila do njega takrat kritična tudi Pirc Musarjeva. Kmalu zatem jo je začel Mitja Grmovšek, sicer voditelj narodnozabavnih TV-oddaj, na Twitterju bombardirati z vprašanjem, kdaj se bo preimenovala v „Musarić“. Poldrugi mesec na njegove ponavljajoče se provokacije ni odgovorila. Ko je te dni napovedala že omenjeno prireditev in jo je Grmovšek vprašal: „Kaj pride gospa Musarić v trenirki?“, pa mu je odpisala, da pride v črtomirki. Na koncu je naredila smeška.

Grmovšek je še isti hip zagnal vik in krik, in čeprav je sam kar naprej žalil pooblaščenko, je medije in stranko SDS obvestil, da je pravzaprav ona tista, ki je nestrpna. Mediji so ga le nekritično povzeli.

Pirc Musarjevi lahko v resnici očitamo zgolj, da je padla na očitno skrbno načrtovano provokacijo. Tega se zaveda tudi sama. Tvita ne bo izbrisala, saj njen zapis ni bil mišljen kot žaljiv, temveč kot šala.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.