Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 5  |  Politika  |  Intervju, Kultura

»Žalostno je, da se politiki ne zavedajo, da so zaradi kulture in iz te kulture zrasli, da so zaradi te kulture to, kar so, da so zaradi te kulture v parlamentu ali v vladi.«

Veno Taufer: "V hladilniku Gorenje ni nacionalne biti, v slovenski knjigi pa obstaja."

Pesnik in predsednik Društva slovenskih pisateljev

Veno Taufer (78), od lani predsednik Društva slovenskih pisateljev, je bil rojen v predvojnem času, ko je imela kultura pomembno vlogo v razvoju slovenskega naroda – kot pač pri vseh majhnih narodih –, v času, ko sta bila Prešeren in Cankar osišče narodne zavesti. Brez kulture, poudarja Taufer, nas ne bi bilo. Kultura nas je ohranila skozi dolga stoletja in kulturniki so v osemdesetih letih bistveno pripomogli k odpiranju političnega prostora in k postavljanju temeljev samostojne Slovenije. Tega politiki, pravi Taufer, ki želijo ukiniti ministrstvo za kulturo, ne razumejo.

Lepo od Toneta, da me je naredil za modrega Slovana. Sicer pa sva s Partljičem dobro sodelovala v društvu od leta 1984, ko je bil Tone dva mandata predsednik, jaz pa tajnik. Tajnik društva sem bil vse do leta 1990, tudi v času mandata Rudija Šeliga. Nabral sem si torej kar precej izkušenj, zlasti v časih, ko je barka DSP, kot se temu reče, plula na visokem morju, po visokih valovih, in bila v središču bitke za osamosvojitev. Kasneje sem si dobival izkušnje z Vilenico, v slovenskem PEN-u in bil dva mandata v mednarodnem komiteju pisateljev za mir pri PEN-u. Naučil sem se mirno soočati s predlogi in protipredlogi v razpravah in delovanju društva in uspeva mi, vsaj upam tako, ujeti ravnotežje med različnimi interesi. Nekaj k temu prispeva tudi umirjenost staroslovanske staroste.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.