Marjan Horvat

 |  Mladina 5  |  Kultura

Posameznik v kolesju zgodovine

Hrvaški režiser Oliver Frljić o Informbiroju v predstavi Oče na službenem potovanju 

V istoimenskem filmu je bil glavni junak Dino otrok, v Frljićevi predstavi pa je starček, ki skuša razumeti dogajanje v času Informbiroja

V istoimenskem filmu je bil glavni junak Dino otrok, v Frljićevi predstavi pa je starček, ki skuša razumeti dogajanje v času Informbiroja
© Dušan Đorđević

»Naši Partiji zopet preti nevarnost zaradi protipartijskih elementov, ki so na poziv resolucije Informbiroja dvignili glave, da bi ogrozili enotnost Partije. Toda tokrat takšni protipartijski elementi ne ogrožajo samo enotnosti naše Partije, ampak tudi bratstvo narodov naše države. Zato moramo biti neizprosni do vseh, ki poskušajo razbiti enotnost Partije in države,« je 21. julija 1948 v Beogradu, na zasedanju Centralnega komiteja KPJ, dejal Josip Broz Tito in s temi besedami zapečatil usodo številnih posameznikov in njihovih družin, pri katerih se je pojavil vsaj najmanjši sum, da še vedno »častijo« Stalina in so »skrenili s Titove poti«. Sledile so deportacije t. i. informbirojevcev na Goli otok in v druga delovna taborišča, kjer je na tisoče ljudi prestajalo hude telesne in duševne preizkušnje. Mnogi so grehe »priznali« samo zato, da bi si rešili življenje. »Eden se je zlomil prej, drugi kasneje. Če si lačen pol leta, nimaš vode, nimaš koščka kruha, boš vse podpisal,« nam je lani o bolečih izkušnjah z Golega otoka pripovedoval Radovan Hrast.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.