O političnem slepomišenju

Končno so mimo volitve predsednika vlade. Pa ni še vsega konec. Poslanci bodo še nekajkrat glasovali »po lastni vesti«.

Ali imamo v državnem zboru res poslance, izvoljene od ljudstva, ki naj bi oblikovali politiko in tudi glasovali, po lastni presoji? Nikakor ne. Ni mogoče, pa je vendar resnično: v državnem zboru imamo le glasovalne stroje, ki delajo izključno po ukazu njihovih upraviteljev, to je predsednikov strank. Ti jim ukazujejo: Lahko glasujete! Ne smete glasovati! Vsi enako, kot utečeni stroji. Kam propada naša država in do konca zlorabljena demokracija?

Predlagam, da na naslednjih volitvah volimo le stranke. Te naj nabavijo v trgovini določeno število lutk (toliko, kolikor so dobili mandatov). To so lahko poceni lutke, ki imajo gibljivo le desno roko. Iz teh rok naj bodo napeljane vrvice do predsednika, ki bo opravil glasovanje s potegom vrvice. Takšen sestav državnega zbora bi bil zelo poceni, saj bi prihranili poslanske plače, dodatke, dnevnice, stanovanja, pisarne in pripadajoče uslužbence. Te lutke bodo ubogljive in predsednikom se ne bo treba bati, da bi kakšna glasovala proti njihovi volji. Predlagani sistem bi lahko patentirali in ga mogoče celo izvozili v severno Korejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.