Max Modic

 |  Družba

Slovenska nestrpnost mednarodno priznana

Primčevega aktivizma kot simbola nestrpnosti ne prepoznavamo samo v Sloveniji, ampak ga kot takega razume tudi del svetovne javnosti

Primčevi aktivisti kot mednarodno priznani simbol nestrpnosti.

Primčevi aktivisti kot mednarodno priznani simbol nestrpnosti.
© Reuters

Spletna stran Atlantic Wire je objavila prispevek o sprejetju zakona v senatu ameriške zvezne države Virginije, ki bi agencijam za posvojitve omogočal, da na lahko osnovi moralnih prepričanj (beri: istospolne umerjenosti) zavrnejo določene starše, ki bi radi posvojili otroka. Zakon naj bi guverner podpisal v kratkem.

Po poročanju Washington Posta je bila klavzula o ‘ugovoru vesti’ dodana v začetku tega meseca, to pa zato, da bi lahko agencije za posvojitve, ki temeljijo na verskih naukih in jih financira država, avtonomno presojale, kateri pari so v skladu z njihovim prepričanjem primerni za posvojitev otrok. Zakonodajalci iz demokratskih vrst so nemudoma poudarili, da sta zakon in klavzula pisana na kožo tistih agencij, ki izrecno nasprotujejo možnosti, da bi istospolni pari posvojili otroka. S podobno zakonodajo se lahko ‘pohvali’ tudi zvezna država Severna Dakota.

Kritiki zakona poudarjajo, da bi taka klavzula omogočala diskriminacijo parov tudi v agencijah, katerih dejavnost ne temelji na verskih prepričanjih, medtem ko podporniki trdijo, da mora zakon nekako zaščititi agencije, ki temeljijo na visokih moralnih normah na podlagi verskih prepričanj, saj lahko v nasprotnem primeru zaprejo svoja vrata. Demokrati so sicer predstavili svojo inačico zakona, vendar jih je republikanska večina preglasovala.

Prispevek, ki odlično ponazarja raztegljivost in pristranskost tako opevane enakosti pred zakonom v ZDA, je seveda zanimiv tudi za slovensko javnost. Slovenija se prav tako srečuje s sveto vojno proti družinskemu zakonu, ki jo vodita Aleš Primc in njegova Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Glede na to, da je omenjeni članek opremiljen z Reutersovo fotografijo udarnikov Civilne iniciative na delu, lahko sklepamo, da Primčevega aktivizma kot simbola nestrpnosti ne prepoznavamo samo v Sloveniji, ampak ga kot takega razume tudi del svetovne javnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.