Dolge počitnice

Dokumentarec o tragičnih posledicah »samodejnega« izbrisa

»Izbrisana« Nives Lovec: »Stara sem 12 let in prvi dve leti svojega življenja nisem obstajala.«

»Izbrisana« Nives Lovec: »Stara sem 12 let in prvi dve leti svojega življenja nisem obstajala.«

Na koncu filma Na svoji zemlji – prvega slovenskega povojnega filma – pripelje tank, ki pomaga osvoboditi Slovenijo in iz katerega potem skočijo Bosanci. Bosanci in Slovenci se strastno in evforično objamejo. Prvič in zadnjič. Bosanci so se potem v slovenskem filmu ponovno pojavili šele čez 17 let: v filmu Po isti poti se ne vračaj so bili le še sezonski delavci, ki podnevi gradijo Slovenijo, ponoči pa bežijo pred nestrpnimi, žaljivimi Slovenci. Dve leti kasneje, v Klopčičevi Zgodbi, ki je ni, se je scenarij ponovil: Vuk, sezonski delavec, je spet bežal, le da je zdaj iz kalilca javnega reda in miru napredoval v posiljevalca. Potem pa je šlo le še na slabše – Bosanci in sploh priseljenci iz drugih republik so iz slovenskih filmov bolj ali manj izginili. Vrnili so se šele leta 1985, v filmu Ovni in mamuti, v katerem jim je ušesa trgal in rezal Marko Skače, patološki slovenski nacionalist.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.