Trenutek za drzne

Ne potrebujemo manj, temveč drugačno socialno državo. Lahko v Sloveniji ponudimo inovativno rešitev? Da.

Nova vlada je socialne partnerje na prvem sestanku ekonomsko-socialnega sveta seznanila z načrtovanimi koraki fiskalne konsolidacije v letu 2012, želi si socialni pakt do leta 2017. Janševa namera je politično logična in sprejemljiva. Družbeno soglasje je pogoj za učinkovito reševanje razvojnih problemov. Tu se partnerji strinjajo, razlike tičijo v vprašanju, kako prerazdeliti stroške krize. Pomeni fiskalna konsolidacija manj socialno državo, bomo reševali banke na račun podjetij, bodo zapitek bogatih in brezbrižnih elit na koncu plačali delavci in upokojenci? Ključna ne bo zgolj kredibilnost ekonomskih rešitev, temveč raven političnega zaupanja, da je nova administracija drugačna od stare Janševe politike.

Za začetek so pomembni trije poudarki. Prvič, z dolžino sedanje politično-ekonomske krize stopajo v ospredje njeni politični razlogi. V ospredju je kriza regulacije in vodenja ustreznih politik. Drugič, večinski pristop, ki ga ubirajo mednarodne institucije, vlade in finančni menedžerji, še vedno temelji na neoliberalnih ekonomskih premisah in političnem neokonservativizmu. Tretjič, vse oblike fiskalne konsolidacije v 20. stoletju vedno znova vodijo do socialne nestabilnosti in političnih nemirov, tudi družbenega kaosa. Vse troje narekuje skrajno previdnost glede strateških usmeritev, tekočih ukrepov in iskanja političnega konsenza o želenih spremembah in izhodih iz krize.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.