Peter Petrovčič

9. 3. 2012

Mladina 10

Število komentarjev

Politika

Zloraba položaja

Vlada odredila mirovanje pravobranilske funkcije česar zakon ne omogoča

Vlada je ob imenovanju Roberta Marolta za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu izdala odločbo, da se za štiri leta zadrži odločba o imenovanju Marolta za pravobranilca, ker zakon o državnem pravobranilstvu določa, da je „funkcija državnega pravobranilca nezdružljiva s funkcijo državnega sekretarja“. Zakon to res določa, le da nezdružljivost ne pomeni mirovanja funkcije, pač pa njeno prenehanje. Če bi funkcija Maroltu prenehala, ga, če poenostavimo, po koncu političnega mandata na pravobranilstvu delovno mesto ne bi več čakalo.

Janševa vlada govori o domnevnih spornih kadrovskih imenovanjih Pahorjeve vlade v času, ko je ta opravljala samo „tekoče posle“. A ozrimo se malo nazaj, v čas tekočih poslov prve Janševe vlade. Istega Roberta Marolta so takrat le tri dni pred potrditvijo Pahorjeve vlade razrešili z mesta državnega sekretarja v kabinetu ministra Šturma in ga imenovali za državnega pravobranilca v Ljubljani. In to v nasprotju z mnenjem pravobranilstva, da v Ljubljani ne potrebuje dodatnega pravobranilca. Šlo je za izhod v sili - saj je vlada Maroltu pred tem dodelila notarsko mesto, a notariata ni mogel odpreti, ker ni izpolnjeval predpisanih pogojev.

Druga Janševa vlada je naredila enako. Marolta čaka mesto pravobranilca, četudi zakon tega ne omogoča. Odločitev vlade ima zato celo znake kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi drugemu.

Zaradi Marolta bodo imeli težave tudi na pravobranilstvu, kjer iščejo načine, da bi „kadrovski manko čim prej nadomestili“. Mirovanje Maroltove funkcije namreč pomeni, da se delovno mesto ni sprostilo in pravobranilstvo ne more dobiti novega uslužbenca. Očitno v zagati so že pred imenovanjem Marolta resorno ministrstvo zaprosili za pravno mnenje, ali je res mogoče obstoječe predpise „tolmačiti tako, da ima državni pravobranilec v primeru imenovanja za državnega sekretarja pravico do mirovanja funkcije“.

Še preden so dobili odgovor, se je vlada odločila, kako bo tolmačila zakon, Marolta imenovala za državnega sekretarja in določila mirovanje njegove pravobranilske funkcije. Kljub drugačnim zakonskim določbam.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.