Kultura  |  Film

Ženska v črnem

The Woman in Black, 2012
James Watkins

Vas prekletih.

Ali obstaja življenje po Harryju Potterju? Daniel Radcliffe ima za sabo Harryja Potterja – pred sabo pa mešanico življenja in smrti. V Ženski v črnem, posneti po romanu Susan Hill, čaka na nekaj, kar bi ga premaknilo. Da ne bi obtičal v Harryju Potterju. Igra namreč Arthurja Kippsa, depresivnega, letargičnega, pasivnega vdovca in viktorijansko-edvardijanskega odvetnika, ki ga pošljejo v ruralni, zakotni, somračni, močvirni, megličasti Crythin Gifford, kjer naj bi uredil dokumente preminule bogatašinje, toda ko pride tja, ga vsi odganjajo – in seveda, otroci začnejo umirati. Grizlijevsko.

Kipps obtiči med zakleto hišo bogatašinje, ki morda ni mrtva, in vasjo prekletih, ki morda niso več živi, toda gotski teror, vraže, duhovi, prerokbe in spiritistični transi se zlivajo v atmosfero, ki izgleda tako, kot da se hoče zliti v olje, ki bo obviselo na steni in čez 100 let klicalo k dešifraciji. V času rebootov je reboot doživel tudi Hammer – in Ženska v črnem je Hammerjeva produkcija. Ta znamka je nedavno vstala od mrtvih. Britanski studio Hammer je bil nekoč hiša groze, metropola grozljivke – žanru, ki je po II. svetovni vojni izgubil elan in domišljijo, vitalnost in smisel, je vrnil tako elan kot domišljijo, tako vitalnost kot smisel. Pa tudi življenje in smrt. Hammer je poskrbel za reboot grozljivke. Tu so se valili drakule, frankenštajni, džekili, volkodlaki, mumije, zombiji, demoni, fanatiki, perverzne vampirke, dvojniki, razparači, gotski čudaki, satanisti, kanibali, prekletstva, psihoze, herezije, črna magija, kri, seks, norost, žrtvovanja, maščevanja, obsedenost in incest, atmosfera je bila tako mučno nelagodna in tesnobna, da se je kar lepila na kostume in dizajn, mrtvi so ostajali zvesti mrtvim, meja med mrtvimi in živimi, življenjem in smrtjo, realnostjo in sanjami, moškim in žensko, dobrim in zlom, znanostjo in religijo, empatijo in šokom, moralo in perverzijo pa je bila vedno tako pikantno zabrisana, da je omogočala gladke, srhljive, subverzivne, kinetične prehode. Bilo je strašno, toda lahko si prišel na »drugo« stran. Če si bil mrtev, še ni pomenilo, da nisi več živ. In Hammerjev »prehod« je kot ustvarjen za Daniela Radcliffa, Harryja Potterja, ki nujno potrebuje ritualni prehod, prehod na »drugo« stran, v novo življenje, v druge vloge, onstran Harryja Potterja.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.