Kultura  |  Dogodki

Zvezdniška butičnost

tUnE-yArDs, eno najbolj vročih glasbenih imen, na festivalu Rdeče zore

Goran Kompoš  |  foto: Miro Majcen  |  Mladina 11  |  16. 3. 2012

Koncert zasedbe tUnE-yArDs bo nedvomno ostal zapisan v glasbenih analih.

Koncert zasedbe tUnE-yArDs bo nedvomno ostal zapisan v glasbenih analih.

Precej debelo smo pogledali, ko se je na seznamu letošnjih koncertov v Ljubljani pojavilo ta hip eno najbolj vročih glasbenih imen. Ne le zato, ker je Merrill Garbus s svojim drugim albumom W h o k i l l pod imenom tUnE-yArDs minulo leto končala na vrhovih glasbenih lestvic številnih najvidnejših medijev, pač pa tudi zato, ker je s svojimi sodelavci v tem času že koncertirala pred desettisočglavimi množicami na nekaterih najvidnejših svetovnih festivalih.

Začudenje je bilo toliko večje, ker naj bi se koncert v Ljubljani zgodil v majhni Menzi pri koritu na ljubljanski Metelkovi, kamor se po najboljših močeh stisne vsega dobrih dvesto obiskovalcev. Toda potem smo se spomnili, da je Škuc Buba pred nekaj leti v Menzo, ravno v času njenega vzpona med najpriljubljenejše glasbene ustvarjalce, že pripeljala zasedbo Animal Collective. Podobnost se tu ne konča. Tako kot Animal Collective je tudi zasedba tUnE-yArDs s samosvojim izrazom prevetrila aktualne smernice alternativnega popa. In podobno kot velja za Animal Collective, tudi drugačnost zasedbe tUnE-yArDs v polnem sijaju zasveti prav na koncertnem odru. Očitno je to zelo dobro vedela tudi publika, zato ni presenetljivo, da je bil koncert razprodan že teden dni prej.

Previdnost je bila kljub temu na mestu. Ne nazadnje se Garbusova z glasbo aktivno ukvarja šele slabih šest let, za nameček pa v sedanji formaciji s še tremi glasbeniki nastopa vsega kakšno leto. Toda že ob uvodni skladbi je postalo jasno, da se tUnE-yArDs vsaj tako dobro kot na ploščah znajdejo tudi v koncertnem kontekstu. Vse niti v svojih rokah drži Garbusova, ki skladbam najprej postavi hrbtenico v obliki hipnotičnih ritmičnih zank. Na prvi pogled ni to sicer nič novega, ker pa zasedba v živo poustvarja razmeroma kompleksne skladbe z albuma, prostora za bolj ohlapno formo praktično ni.

Merrillin impresivni glas skozi priložnostna improvizirana eksperimentiranja v živo razkrije še dodatne razsežnosti. Saksofonista na odru nista le krinka za koncertni bend, temveč glasbo, ki že sama po sebi navdih črpa na črni celini, z nafankiranimi soulovskimi linijami odeneta v še bolj izrazito afriško podobo. In čeprav je njuno osrednje poslanstvo reinterpretacija studijskih posnetkov, si priložnostno dovolita tudi izlet v svobodnjaško (de)konstrukcijo. Še najmanj opazen je Merrillin stalni sodelavec in soavtor nekaterih skladb, basist Nate Brenner, ki se bolj v ospredje postavi le takrat, ko z glasom podvoji refren. Toda to je očitno tista prava formula, v kateri se tUnE-yArDs znajde izvrstno.

Na koncertu smo imeli vtis, da ima zasedba za sabo mnogo daljšo koncertno kilometrino, kot jo ima v resnici. In če tu dodamo še sproščeno komuniciranje s publiko in zabavno odrsko pojavnost, lahko mirno ugotovimo, da smo imeli priložnost videti še en koncert, ki bo nedvomno ostal zapisan v glasbenih analih.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.