24. 3. 2012

Družba

Proti zidovom okoli trga Tahrir z ulično umetnostjo

S pomočjo slikanja naj bi spremenili simbole zatiranja v umetniška dela

Poslikave, ki krasijo okolico trga in zdaj tudi zidove.

Poslikave, ki krasijo okolico trga in zdaj tudi zidove.
© flickr.com

V zadnjih dveh tednih so po različnih blogih in drugih družbenih medijih ljudje širili fotografijo poslikave zidu na ulici Sheikh Rihan, ki ustvari iluzijo, kot da tega zidu med tahrirskim trgom in ostalim Kairom ne bi bilo več. Na portalu France24  so poročali, da so se devetega marca okoli vseh sedmih zidov zbrali ulični umetniki, ki so skupaj z ostalimi prebivalci Kaira v kampanji 'No walls' poskušali te ovire premostiti z umetnostjo, če jih že fizično ne morejo.

S pomočjo slikanja naj bi spremenili te simbole zatiranja v umetniška dela. Fotografije zidov, kakor izgledajo sedaj, pa na svojem Flickr profilu  s svetom deli fotograf Mosa'ab Elshamy. Na kairskem trgu Tahrir so v zadnjih trinajstih mesecih Egipčani, željni sistemskih spremeb, zagnali in preživeli revolucijo. Nezadovoljni s posledicami padca starega režima so demonstrirali naprej, zadnjič letos februarja, po smrti 74 ljudi v spopadih na nogometni tekmi. Po pisanju New York Timesa pa je vojska zidove iz cementnih blokov na ulice, ki povezujejo tahrirski trg z vladnimi središči, postavila že po lanskih novembrskih protestih in nato dodala nove decembra in februarja.

Kolumnist David Kirkpatrick obzidani kairski center primerja kar z Berlinom po drugi svetovni vojni. Že pred marčevskim umetniškim protestom so bile stavbe okoli trga polne grafitov, ki prikazujejo obraze revolucije in poezijo pokojnega egipčanskega pesnika: “Kako krut je zid, ki se dviga proti sončnemu vzhodu? Če zidu ne bi bilo tam, morda ne bi spoznali vrednosti svobodne svetlobe.” Na egipčanskem spletnem medijskem portalu Ahram online pa so pojasnili, da je iniciativa 'No walls' nastala s tem, da so se lokalni prebivalci in aktivisti pogovarjali o problemu zidnih ovir in se za marčevsko akcijo odločili že nekaj časa nazaj. Protestnikom je namreč 1. februarja celo uspelo zrušiti zid na ulici Mohameda Mahmouda, zato so novi zidovi utrjeni z železnimi palicami. V

obširnem prispevku so na portalu opisali večino poslikav, ki krasijo okolico trga in zdaj tudi zidove, povedali pa so tudi, da obletnice začetka revolucije niso zaznamovali samo likovni umetniki, ampak tudi ostali; glasbeniki, ustvarjalci velikih lutk in ostali performerji. Na blogu Hyperallergic pa so objavili mnenje, da »je morda tista poslikava, ki ustvari iluzijo nadaljevanja ulice brez zidu najmočnejši, ker pomaga mimoidočim obuditi spomin na dneve, ko zidovi sploh niso obstajali«. (JASNA RAJNAR PETROVIĆ)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.