Staš Zgonik

6. 4. 2012

Mladina 14

Število komentarjev

Politika  |  Intervju

Dr. Roman Jerala: "Raziskovalne skupine se gradijo dolga leta, uničijo pa se lahko v hipu s posledicami, ki lahko trajajo desetletja."

Vodja laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu in avtor peticije proti varčevanju v znanosti, ki jo je podpisalo že več kot tisoč znanstvenikov

© Borut Peterlin

Prejšnji teden ste spisali poziv vladi, naj kljub varčevalnim ukrepom na vseh področjih zagotovi vsaj minimalno rast javnega financiranja znanosti, tehnologije in visokega šolstva. Zakaj ste se odločili za to potezo?

Znanstveniki smo precej bolj introvertirani kot kulturniki, zato znanost ne kotira tako visoko v medijih in politiki kot recimo šport. Ob priključitvi znanosti v isti resor s športom, kulturo in vrtci ter ločitvijo od tehnologije v javnosti ni bilo opaznih ugovorov s strani znanosti. Ob napovedanih radikalnih rezih pa se je bilo treba oglasiti, sicer bomo sokrivi za morebiten kolaps znanosti. Scenariji, ki so krožili, so segali od grozljivih do katastrofalnih, zato sem skupaj s kolegi sestavil poziv na spletni strani www.znanost.biz, za katerega menim, da bi ga lahko podprl vsak znanstvenik oziroma podpornik znanosti.

Kateri predvideni rezi v javne izdatke so vas najbolj zmotili?

Napovedano podaljševanje trajanja projektov z istimi sredstvi bi lahko pomenilo več kot 30-odstotno zmanjšanje sredstev, kar bi prizadelo predvsem najbolj propulzivne in mlade skupine, ki so odvisne od teh projektov. Takšen padec lahko pomeni kolaps raziskovalnih skupin in hibernacijo znanosti, s čimer ta zagotovo ne bo mogla prispevati k tehnološkemu preboju za izhod iz krize.

Kakšne utegnejo še biti posledice nepremišljenega varčevanja na področju znanosti?

Posledice bi čutili predvsem mlajši raziskovalci, ki so vsaj v inštitutih brez izjeme zaposleni za določen čas, npr. po eno leto ali nekaj mesecev. Raziskovalne skupine se gradijo dolga leta, uničijo pa se lahko v hipu s posledicami, ki lahko trajajo desetletja.

Opozarjate tudi, da bi utegnili mladi izobraženci še množičneje odhajati v tujino. Kako velik problem je to?

V zadnjem času sem opazil, da številne zahodnoevropske univerze vabijo odlične študente iz Slovenije in od drugod že po dokončani prvi bolonjski stopnji. Tako jih lahko v dveh letih do bolonjske diplome druge stopnje preizkusijo in seveda najboljše obdržijo, naša država pa izgubi 15-letna vlaganja v mladega strokovnjaka. Splošno razširjen pesimizem vodi do tega, da najbolj sposobni študenti želijo čim prej ven. Pri tem plača sploh ne igra velike vloge, ampak precej bolj razmere za delo in razvoj.

Kje na vašem področju pa vidite možnosti za varčevanje, za gospodarnejšo in učinkovitejšo porabo javnih sredstev?

Mislim, da bi se najbolj racionalno obnašali s kakovostnimi mednarodnimi recenzijami projektov, s čimer bi zagotovili financiranje najbolj inovativnih raziskav, ki prinašajo vrhunske svetovno primerljive rezultate. Pri materialnih stroških nas dobavitelji že poznajo po zbijanju stroškov, ki pa so za nas žal še vedno večji kot npr. v ZDA. Zagotovo so rezerve tudi v neracionalnih postopkih javnega naročanja.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.