Kultura  |  Dogodki

Dvosmerna demonstracija beatov

Dogodek ob izidu samostojnega prvenca Borke, enega najbolj prepoznavnih domačih didžejev

Goran Kompoš  |  foto: Aleš Rosa  |  Mladina 16  |  20. 4. 2012

Ko je začel mešalko razgibavati Borka, je dobil dogodek tisti pravi, žurerski žmoht, v katerem so se naslajali tako plesno kot poslušalsko razpoloženi obiskovalci.

Ko je začel mešalko razgibavati Borka, je dobil dogodek tisti pravi, žurerski žmoht, v katerem so se naslajali tako plesno kot poslušalsko razpoloženi obiskovalci.

Dejstvo, da se domača klubska scena precej neangažirano odziva na aktualne trende, ni novo. Čislane, sveže pogruntavščine v Podalpju v najboljšem primeru spremljamo z nekajletno zamudo, v najslabšem pa jih sploh ne vidimo. A nekje vmes so se znašli dogodki, ki v posluh ponujajo tudi dosežke novih beatov. Resda nekoliko pozno, a ker ta, sicer kakšnih deset let stara praksa v zadnjih letih beleži vse večjo popularnost, domačim promotorjem vendarle ne smemo očitati ignorance.

Najbolj komplementarno se beat scene doma ta čas loteva založba RX:TX, ki priložnostno v goste povabi zanimive tuje ustvarjalce, obenem pa priložnost ponuja tudi domačim producentom in didžejem. Lani je objavila zelo dobro sprejet prvenec Oknaia, v teh dneh pa bo luč dneva uradno ugledal tudi prvenec Borke, didžeja, glasbenega novinarja, koncertnega promotorja in (priložnostnega) producenta. Svojo prvo zgoščenko je predstavil na sobotnem dogodku v ljubljanski Gala hali, na katerega je povabil še dolgoletnega sodelavca Bakta, Freeversa, Zagrebčana Josipa Klobučarja (ta je ukrojil tudi remiks za prvi singel z Borkovega prvenca) in Britanca Ambassadeursa.

Slednjemu poznavalci že vse od lanskega izida singla M.O.P.E. napovedujejo svetlo prihodnost, kljub temu pa zasluge za tokratno solidno napolnjeno Gala halo lahko vendarle pripišemo predvsem Borki. Ne nazadnje gre za enega najbolj prepoznavnih domačih didžejev, ki klubsko občinstvo že dobrih deset let razveseljuje s svojimi žanrsko pisanimi seti. V zadnjem času njegov repertoar sestavljajo sodobni in starošolski dosežki hiphopa, soula, funka in njihovih različnih izpeljank, te pa je v dinamičen set spretno povezal tudi tokrat. Poudarek je resda slonel na rapu, instrumentalnem hiphopu in beatih, toda znotraj teh se je prostor odpiral tudi glasbi, ki je hiphopu in njegovim derivatom tlakovala pot.

Borkov izbor, ki presega stereotipno sekljanje in lepljenje tipičnih (beat) vzorcev, je zato povsem zasenčil oba tuja gosta. Seta Ambassadeursa in Klobučarja sta si bila v svojem monotonem spajanju beatov tako podobna, da manj pozoren obiskovalec bržkone sploh ni opazil, kdaj sta se didžeja zamenjala. Da to ni bila le kaprica bolj angažiranih poslušalcev, se je potrdilo, ko je mešalko začel razgibavati Borka. Dogodek je šele takrat dobil tisti pravi, žurerski žmoht, v katerem so se naslajali tako plesno kot poslušalsko razpoloženi obiskovalci.

Sicer je res, da ima Borka v primerjavi s svojima kolegoma precej daljšo didžejevsko kilometrino in je zato njegova tehnika bolj izpiljena, toda glavna razlika se je vendarle skrivala že v samem izboru glasbe. Čeprav sta bila Ambassadeurs in Klobučar po standardih bližje izročilu beatov, je bil prav Borka tisti, ki jih je tokrat predstavil v najlepši podobi.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.