|  Politika

Odbor za finance tudi o "mali pokojninski reformi"

© Borut Krajnc

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je v zgodnjih jutranjih urah po slabih osmih urah končal razpravo o dopolnilih na zakon za uravnoteženje javnih financ. Pri tem so koalicijski poslanci z dopolnili omilili nekatere varčevalne ukrepe, za člene, ki zadevajo odprta vprašanja s sindikati, pa so poskrbeli, da so ostali odprti.

Tako so člani odbora pustili odprte možnosti, da na plenarnem zasedanju DZ, ki je predvideno za četrtek in petek, v zakon z dopolnili vnesejo morebitni dogovor s sindikati javnega sektorja, ki bo predvidoma dokončno znan danes.

Med drugimi denimo ostajajo odprti členi, ki govorijo o spremembah normativov in standardov v šolstvu, normativih v vrtcih ter členi, ki se nanašajo na nižanje plač javnih uslužbencev, regres, odpravo plačnih nesorazmerij in nižanje nekaterih pravic iz dela javnih uslužbencev.

Med ukrepi, s katerimi je koalicija na zahtevo sindikatov omilila nekatere ukrepe, nekatere omilitve pa sta zahtevali tudi koalicijski stranki DeSUS in NSi, je bilo denimo sprejeto dopolnilo, da 2. maj ostaja dela prost dan. Prav tako je bilo sprejetih več dopolnil s področja družinske politike. Med njimi dopolnilo, po katerem starši za drugega otroka v vrtcu plačajo 30 odstotkov stroškov. Sprejeto je bilo tudi dopolnilo, da bo starševsko nadomestilo, ki se izplačuje po prvih treh mesecih porodniške (ta ostaja še naprej 100-odstotna), znašalo 90 odstotkov osnove in se v zadnjih treh mesecih ne bo znižalo na 80 odstotkov, kot je bilo sprva predvideno. Bo pa nadomestilo 100-odstotno, kadar osnova ne bo presegla 763 evrov.

Na področju pokojnin je bilo sprejeto dopolnilo, po katerem pokojnine, ki se izplačujejo iz državne blagajne, ne bodo smele biti višje od 1450 evrov, letni dodatek (v različnih zneskih) pa bodo dobili tisti s pokojnino, nižjo od 622 evrov. Pri tem je nekatere opozicijske poslance zanimalo, ali je spremembe pokojninske zakonodaje dopustno spreminjati glede na to, da lani sprejeta pokojninska reforma ni bila potrjena na referendumu. Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve jim je pojasnil, da glede tega ni nobene bojazni, saj nobena od rešitev, ki je predlagana, v omenjeni reformi ni bila predlagana.

Člani odbora so z dopolnilom dvignili višino dohodka za tiste, ki padejo v četrti dohodninski razred, na slabih 70.000 evrov bruto. Uvedbo dodatnega dohodninskega razreda je sicer predlagala SD, podprla pa jo je tudi koalicija. Glede tega je finančni minister Janez Šušteršič na odboru pojasnil, da se omenjeni razred uvaja kot začasen ukrep, "kot neke vrste krizni davek", od njega pa si letno v proračunu obetajo okoli 15 milijonov evrov.

V poslanskih skupinah SD in Pozitivne Slovenije so na zakon vložili številna dopolnila, vendar jih je koalicija večino zavrnila. Tako je zavrnila dopolnila SD, da se črtajo členi, ki uvajajo nekatere spremembe v osnovnem šolstvu, kot so postopno uvajanje prvega tujega jezika kot obveznega predmeta za učence 1. razreda, nižanje ur izbirnih predmetov in spremembe pri nacionalnem preverjanju znanja.

Ob tem je Majdo Potrato (SD) začudilo, da so se takšne rešitve znašle v zakonu, ki je naravnan varčevalno. Po njenem mnenju namreč rešitve prinašajo le dodatne stroške. Opozorila je tudi, da so bile sprejete brez soglasja stroke.

Razprava je sicer tudi tokrat minila ob opozorilih opozicijskih poslancev, da se omenjeni zakon sprejema prehitro in da bi si bilo treba za nekatere rešitve vzeti več časa. Renata Brunskole iz Pozitivne Slovenije je tudi opozorila, da nekatere spremembe nimajo nobene zveze z varčevanjem.

Na zakon je bilo sicer vloženih več kot 350 dopolnil, zanje pa so člani odbora na dveh maratonskih nočnih zasedanjih porabili 18 ur. Zakon sicer z rebalansom proračuna, ki ga je odbor za finance obravnaval v torek, predstavlja temeljno zakonsko podlago za varčevalne ukrepe, ki jih je pripravila vlada. Odbor bo zdaj na podlagi sprejetih dopolnil pripravil dopolnjeni predlog zakona, ki ga bo DZ obravnaval na izredni seji, sklicani za četrtek in petek skupaj z rebalansom. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.