|  Kultura

"Če jih izgubimo, izgubimo na domišljiji"

Predsednik Türk se je na Bledu pridružil razmišljanju pisateljev o prihodnosti

Predsednik je izpostavil tudi tekst letošnjega gosta srečanja Sydneya Lea, opominja, da lahko v dosedanjih umetniških izrazih najdemo veliko zanimivih odgovorov.

Predsednik je izpostavil tudi tekst letošnjega gosta srečanja Sydneya Lea, opominja, da lahko v dosedanjih umetniških izrazih najdemo veliko zanimivih odgovorov.
© Borut Peterlin

S prekmursko in porabsko poezijo, prozo in glasbo se je na Bledu začelo že 44. mednarodno srečanje pisateljev PEN. Zbrane literate iz vsega sveta, ki se bodo na Bledu mudili do nedelje, je sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Spomnil je na odgovore, ki jih na vprašanje prihodnosti zahodne civilizacije daje umetnost.

Kot je dejal Türk, srečanja PEN vedno zastavljajo resne in globoke teme. Tako je tudi letos, ko je na agendi vprašanje, ali je zahodna civilizacija na poti novega ali pa na poti nazadovanja. Spomnil je, da univerzalna deklaracija človekovih pravic določa, da ima vsakdo pravico do takega družbenega in mednarodnega reda, v katerem so lahko vse temeljne pravice uresničene. V tem določilu Türk vidi optimizem, ki je za zahodno civilizacijo bistvenega pomena.

Predsednik je izpostavil tudi tekst letošnjega gosta srečanja Sydneya Lea, opominja, da lahko v dosedanjih umetniških izrazih najdemo veliko zanimivih odgovorov. Tak odgovor ponuja tudi pesem Roberta Frosta The road not taken, ki govori o razpotju in o tem, da pesnik izbere pot, ki je manj uporabljena. "Mogoče boste odkrili pot, ki je manj uporabljena, pa je vendar že tu," je pisatelje v začetek blejskega srečanja pospremil Türk. "Poezija ima včasih malo nejasne odgovore, ki ponavadi niso splošno znani. Včasih niti ne zvenijo kot odgovori, ampak so bolj dileme, odločitev pa je vedno na nas. Najgloblje, kar nam da poezija, je to, da nas spomni na to, da smo ljudje in da so bili morda ljudje v davnih časih v naših ali drugih civilizacijah soočeni z enakimi ali podobnimi dilemami," je dejal predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan.

Izpostavil je, da je človeštvo vedno pred izbiro dveh poti. Je pa tudi tretja pot, ki je zelo težavna in skrita. Prav usoda večine pesnikov nas uči, da vedno potujejo po manj znanih, manj shojenih poteh. "Poezija danes v družbenem smislu, čeprav jo slavimo, šteje malo. Na nas je, da opozorimo družbo okoli sebe, kako pomembna je," je poudaril Strojan in pojasnil, da pesniki ne le izbirajo poti, temveč vidijo poti narodov in človeštva daleč vnaprej. Pisatelji so že pred sprejemom pri predsedniku na prvem v vrsti literarnih večerov prisluhnili sodobni prekmurski in porabski narečni književnosti in glasbi. Literarno ustvarjanje ima v Prekmurju in Porabju še posebej trdne in globoke korenine, saj je bila prekmurščina v tej najmlajši slovenski pokrajini še pred manj kot stoletjem knjižni jezik.

Svoje delo so predstavili Milan Vincetič, Jože Ftičar in Francek Mukič. PEN se močno zavzema za majhne in ogrožene jezike. "Če jih izgubimo, izgubimo na domišljiji," je opozoril predsednik mednarodnega PEN John Ralston Saul. Blejskega srečanja se letos udeležuje okrog 50 tujih pisateljev. "To je za Bled in za Slovenijo izredna čast, da toliko pametnih, razgledanih, bistrih in iskrivih ljudi enkrat letno obišče Bled in upam, da se ta energija prime tudi koga drugega," je poudaril blejski župan Janez Fajfar. Spomnil je, da blejska srečanja potekajo že štiri desetletja, v tem času pa so se na Bledu mudili številni znani pisatelji, pesniki in publicisti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.