|  Svet

V Chicagu se je začelo vrhunsko zasedanje zveze Nato

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes v Chicagu skupaj s predsednikom ZDA Barackom Obamo odprl vrhunsko zasedanje zveze Nato, kjer bo do ponedeljka osrednja tema uspešno dokončanje operacij v Afganistanu. Zasedanja se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, ki je imel pred otvoritvijo več dvostranskih srečanj.

Tokratni vrh zavezništva poleg 28 voditeljev članic zavezništva gosti tudi voditelje drugih partnerskih oziroma ključnih držav, kot sta predsednika Afganistana Hamid Karzaj in Pakistana Asif Ali Zardari. Po rokovanju in fotografiranju so se voditelji danes lotili pogovorov, obenem pa nadaljevali z bilateralnimi srečanji.

Rasmussen je pred začetkom vrha zagotovil, da ne bo hitenja k izhodu iz Afganistana, ne glede na vztrajanje novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da že do konca letošnjega leta umakne iz države vse francoske bojne enote. Javno mnenje v Evropi in ZDA je večinsko proti nadaljevanju vojne, kar so danes v Chicagu izražali tudi protestniki, ki so se zbrali v parku Grant.

Ne glede na proteste bo časovni okvir za umik konec leta 2014 potrjen, Francija pa bo po besedah generalnega sekretarja Nata namesto bojne vloge prevzela drugačno, a bo misijo v Afganistanu podpirala še naprej. Odločitev Francije so sicer pozdravili afganistanski talibani, ki so priporočili ostalim članicam zavezništva, naj storijo enako.

Janša je že v soboto dejal, da bo Slovenija sicer svojo vojaško prisotnost zmanjševala, vendar ostala v Afganistanu do konca, ker se mu ne zdi smiselno, da bi po vseh žrtvah in vsem doseženem napredku sedaj predčasno vrgli puško v koruzo.

Janša ima ob robu vrha številna dvostranska srečanja. Danes so bili na vrsti predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov, Azerbajdžana Ilham Alijev, premier Črne gore Igor Lukšič ter premierka Avstralije Julia Gillard. Pogovori so bili posvečeni predvsem gospodarskemu sodelovanju, še posebej z Azerbajdžanom in Avstralijo. V soboto se je Janša srečal tudi s Slovenci v Lemontu.

V Slovenijo se bo vrnil v ponedeljek, kakor tudi zunanji minister Karel Erjavec. Obrambni minister Aleš Hojs pa bo obisk v ZDA nadaljeval v Denverju oziroma Colorado Springsu, kjer bo obiskal slovenske vojake na šolanju in nacionalno gardo zvene države Kolorado. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.