Klemen Košak

 |  Mladina 21  |  Politika

Ministrica začela varčevati?

Novakova potuje bistveno manj kot februarja in marca

Ministrica Novakova v visoki družbi

Ministrica Novakova v visoki družbi
© Borut Peterlin

Ko je Ljudmila Novak sredi februarja prevzela urad vlade za Slovence po svetu in v zamejstvu, se je z veliko vnemo lotila potovanj. Do 26. marca je bila že na 11 službenih poteh v tujino. Srečevala se je s predstavniki slovenskih zamejcev, obiskala likovno razstavo v Trstu, gostovala v radijski oddaji ORF, poslušala pevsko revijo na Koroškem in se udeležila predstavitve knjige Borisa Pahorja v Milanu.

Časopis Žurnal je v članku Raje potuje kot varčuje 3. aprila opozoril, da Novakova potuje več od ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki je bil do takrat na osmih službenih poteh. Novakova je odgovorila, da njenih „službenih poti ne moremo gledati v luči porabe proračunskega denarja, ampak kot skrb za Slovence po svetu“.

Vendar ministrica brez listnice potem ves april ni zapustila Slovenije. Naslednjič je odpotovala šele 8. maja in nato še dvakrat. V tem času jo je po številu poti čez mejo ministru Erjavcu uspelo ujeti. Iz urada vlade za komuniciranje niso odgovorili na naše vprašanje, ali je Novakova od vlade dobila kakšno navodilo, naj potuje manj.

Na ministrstvu za zunanje zadeve trdijo, da Erjavec zaradi varčevanja opravi manj kot polovico predvidenih službenih poti. Zanje je država zapravila 5954 evrov.

V uradu za Slovence po svetu in v zamejstvu teh podatkov nimajo. Lahko pa zdaj povedo, da se ministrica „zaveda finančne krize v Sloveniji, zato so tudi njene službene poti racionalne, večinoma potuje v zamejstvo, medtem ko so daljši obiski pri izseljencih in zdomcih redki, zato njenih poti ni mogoče primerjati s potovanji ministra za zunanje zadeve“. Erjavec potuje v oddaljene države, Novakova pa se vedno pelje z avtomobilom in prespi v hotelih srednjega razreda, pa še to do sedaj le trikrat, v Milanu, Splitu in nemškem Bad Urachu.

Letos bo potovala vsaj še v švedsko Vadsteno, nemški Essen, švicarski Einsiedeln, makedonska Skopje in Bitolo ter v Združene države Amerike. Potovala bo tudi v sosednje države, a še ne ve, kolikokrat.

Obiski so še vedno bistvenega pomena za izpolnjevanje njenih temeljnih nalog, poudarjajo v njenem uradu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.