Kultura  |  Film

Muharjenje v Jemnu

Salmon Fishing in the Yemen, 2011
Lasse Hallström

Diktator, part deux.

Škotom je kazalo zelo dobro – spomnite se le Trainspottinga. Ali pa Seana Conneryja, alias Jamesa Bonda, ki je postal strah in trepet diktatorjev, tiranov in despotov. Kaj se je zgodilo s Škoti? Zakaj ne ponorijo?

Filmi so jih začeli stereotipizirati kot najboljše prijatelje diktatorjev, tiranov in despotov, podobne estradnikom, ki za velik denar zabavajo saharske, bližnjevzhodne in srednjeazijske diktatorje. V Zadnjem škotskem kralju ste imeli Škota, ki postane osebni zdravnik ugandskega diktatorja Idija Amina.

Zdaj, v Muharjenju v Jemnu, posnetem po romanu Paula Tordaya, pa imate Škota, ki postane »zabavljač« jemenskega šejka, magnata z vizijo. Šejk (Amr Waked), ljubitelj muharjenja, namreč sklene, da bo muharjenje pripeljal v puščavo. Kitajci zgradijo jez, Britanci pa naj bi pripeljali losose – in britanska vlada, ki hoče »okrepiti« odnose z arabskim svetom, v puščavo pošlje Škota, dr. Alfreda Jonesa (Ewan McGregor), eksperta za kmetijstvo in ribištvo, ki pa šele na licu mesta ugotovi, da je tam pravzaprav zato, da se romantično zaplete s Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt), ekspertko za PR in investiranje. Razumete: Alfred in Harriet potrebujeta diktaturo (oh, in afganistansko vojno in vojno proti terorju), da bi se našla – v Britaniji se ne bi mogla. Ali bolje rečeno: da bi bila romantična komedija komična in res romantična (da ne rečem inspirativna), potrebuje diktaturo.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.