Borut Mekina

 |  Mladina 21  |  Politika  |  Kultura

Raje duhovnik kot kulturnik

Država duhovnikom in kulturnikom plačuje socialne prispevke. Prvim bodo pomoč zmanjšali za 20 odstotkov. Druge pa bodo zdesetkali.

Protest kulturnih delavcev na predvečer kulturnega praznika: Takrat se je zdelo, da bodo ukinili samo kulturno ministrstvo, danes se zdi, da ukinjajo tudi kulturne delavce

Protest kulturnih delavcev na predvečer kulturnega praznika: Takrat se je zdelo, da bodo ukinili samo kulturno ministrstvo, danes se zdi, da ukinjajo tudi kulturne delavce
© Igor Andjelić

Koga ima država raje, duhovnike ali kulturnike? Odgovor na to na videz zapleteno vprašanje je morda preprost. Država se je znašla v krizi, in ker morajo usodo varčevanja deliti vse skupine, kot ponavlja vlada, so se v svežnju protikriznih ukrepov znašli oboji, tako duhovniki kot tudi kulturniki. Obema skupinama država sedaj pomaga pri plačevanju socialnih prispevkov. Vlada je okrog 1000 duhovnikom pomoč v tem in prihodnjem letu zmanjšala za 20 odstotkov, tako imenovane samozaposlene v kulturi – teh je sedaj okrog 1400 – pa naj bi ministrstvo pod vodstvom Žige Turka dobesedno zdesetkalo. Ministrstvo sicer uradne ocene ne želi dati. A po okvirnem izračunu Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, bo na koncu država socialne prispevke plačevala le še kakšnim 150 kulturnikom. Kar ne bi bil 20-odstotni, ampak kar 90-odstotni rez.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.