Tea Wutte

 |  Svet

Antifašisti proti neonacistom

V Hamburgu je prišlo do velikih spopadov med nemškimi neonacisti in antifašističnimi demonstranti, ki so protestirali proti paradi skrajnih desničarjev

Na tisoče antifašistov se je v nemškem mestu Hamburg zbralo na demonstracijah zoper neonacistični pohod skozi mesto. Več kot 10.000 antifašistov je pod geslom »Hamburg kaže svoj pravi obraz« neonacistom poskusilo preprečiti pomikanje po ulicah. Neonacistov naj bi bilo okoli 700. Levičarji pa se niso samo poskusili zoperstavili desničarski povorki, pač pa so ji pot onemogočili tudi z barikadami. V nasprotju z njimi pa so neonacisti poskusili organizirati parado pod parolo »Dan nemške prihodnosti«.

V mestu je nato prišlo do spopadov med obema skupinama demonstrantov. Pri tem so bili uničeni in zažgani tudi policijski avtomobili. Policisti, ki niso mogli odblokirati poti, so požare gasili z vodnimi topovi. Čeprav je bilo v mestu okoli 1000 policistov, so bili policisti skorajda nemočni. Tiskovni predstavnik policije je dejal, da je »bilo enostavno preveč protidemonstrantov.« Potem ko je policija začela uporabljati vodne topove so jih demonstranti napadli s kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Poškodovanih je bilo 19 policistov, policija pa je aretirala 700 oseb. V drugem incidentu zjutraj je bilo zažganih osem policijskih kombijev in tri druga vozila. Tudi ta napad naj bi bil povezan z demonstracijami proti neonacistom.

Jeza protidemonstrantov zaradi ukrepanja policije in ravnanjem neonacistov je bila velika predvsem zaradi vse bolj nasilnega nastopanja neonacistov v zadnjem času. Nemški policijski strokovnjaki namreč opozarjajo, da se število neonacističnih napadov v Nemčiji hitro povečuje. To velja predvsem za zahodno Nemčijo, še posebej za mesto Nuerenberg in deželo Bavarsko. Nemški zvezni urad za zaščito ustavne ureditve je poročal, da je bilo samo od lanskega novembra do letošnjega aprila zgolj v Nurenbergu več kot 50 neonacističnih napadov.

Michael Helmstedt iz Zavezništva zoper desni ekstremizem opozarja, da napadi »postajajo vse hujši, bolj brutalni in vse bolj javni.« Neonacisti napadajo predvsem tujce in vse, ki so videti kakor tujci. V Bavarskem Weissenburgu so tako na primer samo v enem incidentu desničarske skupine najprej paradirale po cestah, nato metale kamne v okna demokratičnih strank, na koncu pa so neonacisti še z noži napadli tujce. Eden od turških prodajalcev zelenjave je dejal, da »doživeti to ni lepo« ter da se tujci ne v Nemčiji ne počutijo več »niti kot ljudje drugega razreda, pač pa vse bolj kot ljudje tretjega razreda«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.