Kultura  |  Knjiga

Bohumil Hrabal: Poroke v hiši: dekliški roman

Prevod in spremna beseda Nives Vidrih, Cankarjeva založba (Moderni klasiki, 66), 181 str., 27,95 €

Veselica vse dni

Hrabal je hecna in humorna, kontroverzna figura s češke povojne literarne scene, možakar, ki se je na režim in dogodke, povezane s sovjetskim vkorakanjem, odzval skoraj servilno in za domače izdaje pridno popravljal tisto, kar bi lahko motilo cenzorje.

Nezrezane tekste pa je objavljal pri emigrantskih založbah, recimo tisti, ki jo je imel v Kanadi živeči rojak Škvorecky, pri tem pa svojo neupogljivost kazal z izrazito boemsko držo in nalaščnim zadrževanjem na margini, z opravljanjem podplačanih fizikalnih del, ki jih je potem tudi popisal v svojih romanih, recimo v Strogo nadzorovanih vlakih. Vse z zavestjo, da človeku ne sistem, ne država in ne partija sreče sicer ne morejo dati, vendar tudi odvzeti ne. Hrabal je bil boem in sodobni kinik, oštarijski pripovedovalec in nagajivec, njegovi romani so polni humorja, našpičenega kvečjemu v podtonih, bolj gre za izmodren, sprijaznjen in spravljiv pogled na svet.

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal

V Porokah v hiši izpiše svojo duhovno avtobiografijo; pripovedovalka je njegova žena Pipsi, potomka iz Češke po nemškem porazu izgnanih Nemcev, ki obišče svoje enako razlaščene prijatelje – tam se roman začne –, da bi ji v Pragi priskrbeli stalno bivališče in bi lahko legalizirala delo kot natakarica, kar počne na črno. V hiši z ganki in odpadajočim ometom spozna doktorja, jako čudno in malo tudi karizmatično pojavo, ki veseljači s prijatelji, tipka svoje tekste in dela hkrati na odpadu papirja, kjer prešajo sporne nove knjige v ideološko neomadeževano celulozo – o tem skozi oči tam zaposlenega sodelavca govori roman Prebučna samota. Doktor, torej sam Hrabal, je ves čas vzhičen in ekstatičen, razen ob dopoldnevih, ko ga včasih zvija maček, punca mu je všeč in vse se konča s poroko. Zato tudi ironično poimenovanje, da gre za ‘dekliški roman’, čeprav zaradi odbitkov in doktorja kot prvega med enakimi vse skoraj pade v vodo; trema, predporočna nalivanja in sploh, en tak češki vsakdanjik med pivom, ferneti in šampanjcem. Pipsi, pripovedovalka, je mlada punca, ki jo kar razganja, to se vidi tudi v njenem hlastnem stavku, ki ga ne uspe zakoličiti in ustaviti nikakršna interpunkcija. Njen govor je navihan in neugnan, to je roman dolgega mladostnega diha in mlade zaljubljenosti. Zraven pa doktor in njegovi, že samo žlahta je zgodba zase – seveda, tudi izpisana – pa železničarski modeli in tipi z odpada, pa kuhinja v praškem hotelu Paris. Ena sama galerija jako izstopajočih kreatur, večinoma razlaščenih, ki se kljub neugodnemu statusu v novi državi prav imenitno zabavajo in tudi kakšno krepko ušpičijo. Zakonodaja jim je šla vsaj glede tega na roko, ceniki prav tako, ne pa tole zdaj.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.