Zloraba veleposlaništva v Parizu

Odgovor na članek

Dr. Janez Šumrada zavrača trditve o političnem imenovanju za veleposlanika v Parizu. Dr. Šumrada je bil za veleposlanika imenovan na podlagi svojega znanja in izkušenj, saj je v Parizu, kot diplomat nižjega ranga že služboval v letih 1993 do 1995. Je diplomant francoskega jezika in književnosti Univerze v Ljubljani in doktor znanosti. Mesta veleposlanika ni dobil „za nagrado“, kot se posmehljivo navaja v članku, ampak zaradi svojega dela in strokovnih referenc.

Dr. Šumrada ponovno ostro zavrača neresnične trditve, da naj bi on in njegova žena kupila stanovanje v Parizu iz proračunskih sredstev. Novinarju Mekini je bilo že v oktobru 2011 s strani dr. Šumrade in Ministrstva za zunanje zadeve (v nadaljevanju: MZZ) pojasnjeno, da je stanovanje kupila njegova žena in da nadzor MZZ, vezano na nakup stanovanja v Parizu, ni odkril nobenih nepravilnosti, kaj šele da naj bi dr. Šumrada za nakup porabil 350.000 EUR proračunskega denarja. Zakonca Šumrada o vsem svojem premoženju in njegovem izvoru poročata pristojnim organom in v zvezi s tem nista v nobenem postopku, kaj šele v kazenskem postopku. Namigovanja o nezakonito pridobljenem so zato povsem neutemeljena in je njihov namen zgolj škodovati časti ter dobremu imenu zakoncev Šumrada.

Dr. Šumrada ponovno poudarja, da do danes ni prejel nobene kazenske ovadbe in da o njej ne ve nič. Delo veleposlanika v Parizu je opravljal vestno in skrbno ter pri tem v celoti spoštoval vso zakonodajo države gostiteljice in tudi Republike Slovenije. Ob nadzoru dela dr. Šumrade na veleposlaništvu v Parizu niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti pri izplačilu prejemkov ali nadomestil dr. Šumradi. Zato so očitki o zlorabi veleposlaništva in o osebnem okoriščanju dr. Šumrade neutemeljeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.