12. 6. 2012

Družba

Kulturniški spomin na nekdanjega giganta Tam

© maribor2012.eu

Mariborski KUD Borza bo v petek in nedeljo v nekdanji Tamovi kotlovnici v poslovni coni Tezno pripravil dokumentarno proslavo v poklon nekdanjemu mariborskemu in slovenskemu industrijskemu gigantu ter njegovim delavkam in delavcem. Avtorji dogodka z naslovom Was ist Maribor? so Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Ternovšek, bo proslava potekala kot obeležitev najsvetlejših točk umrlega giganta in zadnji poklon ključni identitetni točki Maribora, ki se je v drugi polovici 20. stoletja oblikovala okoli podjetja, ki nosi njegovo ime - Tovarne avtomobilov Maribor (Tam).

"Identiteta Maribora po drugi svetovni vojni je zgodba o uspehu in padcu enega največjih in najuspešnejših podjetij nekdanje Jugoslavije in prvo breme nove države Slovenije, ki ga ni ne zmogla ne prenesla, temveč žrtvovala," je dejal igralec Aljoša Ternovšek in dodal, da je s propadom Tama tudi Maribor izgubil svojo identiteto delavskega mesta, nove pa do danes še ni našel.

Proslavo bosta vodila Ida Baš in Dušan Tomažič, poleg številnih arhivskih videoposnetkov in pogovorov z nekdanjimi delavci, za katere je bil Tam več kot le tovarna, pa bodo nastopili še moški pevski zbor Slava Klavora in pihalni orkester Svoboda.

Po besedah Matjaža Latina bo dogodek sestavljen iz dveh delov, ki jima bo sledil še epilog. Prvi del bo oblikovan kot delavska proslava, na kateri se bodo posvetili zlatemu obdobju Tama od njegovih začetkov do konca 80. let, ko so nastopile prve težave, s tem pa tudi stavke. Po spominih na srečno obdobje bo sledilo razmišljanje o razlogih za propad tovarne v 90. letih preteklega stoletja in o tem, ali je bil stečaj giganta resnično potreben.

Julija 1941 so vojni ujetniki skupaj s prebivalci Maribora postavili zasnovo za tovarno, ki jo je nemška vojna industrija potrebovala za izgradnjo letalskih delov. Kmalu po vojni se je tovarna preimenovala v Tam Tezno, leta 1961 pa v Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor. Kmalu po osamosvojitvi Slovenije se je Tam preoblikoval v holding, ki postane lastnik hčerinskih družb na območju Tezna, štiri leta pozneje, 2. junija 1996, pa sledi stečaj, ki še danes ni zaključen.

Po Ternovškovih besedah je pri propadu Tama šlo za spopad med socialistično in neoliberalno ideologijo, spopad za politično prevlado med takratno Združeno listo in LDS v severovzhodni Sloveniji. "Tam je bil država v državi. Imel je vse in je bil praktično samozadosten. Imel je svojo varnostno službo, teritorialno obrambo, skladišče orožja, menze, stanovanja in počitniške hiše. Ta ostanek socialističnega giganta je bilo za plenjenje premoženja potrebno razbiti, kar se je z ustanovitvijo holdinga tudi zgodilo," je dejal Ternovšek. (STA, mh)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.