Usoda olimpijskih mest po koncu iger

Atene: Osamljena olimpijska zapuščina

Atene: Osamljena olimpijska zapuščina
© Arhiv Mladine

Olimpijski spektakel je pravi magnet za mesta, ki za gostitev tega športnega dogodka tekmujejo s pomočjo vedno bolj impresivnih arhitekturnih dosežkov. Kaj pa se zgodi z vsemi olimpijskimi pridobitvami po koncu šova? Nekatere kraje prenovijo in uporabijo tako, da postanejo naravno vpeti v mesto, veliko je pa tudi zapuščenih in propadlih olimpijskih zgradb, primerov zgrešenega načrtovanja. Fotograf Jon Pack in avtor dokumentarnih filmov Gary Hustwit sta se združila v projektu knjige fotografij 'Olimpijsko mesto', s katerim želita dokumentirati dolgotrajne urbane posledice v več olimpijskih mestih po vsem svetu. S fotografijami hočeta predstaviti dve različni ideji, propad in ponovno rojstvo, po njunem naj bi namreč vsak olimpijski kraj, zgradba ali mesto utelešalo ali eno ali drugo.

Hustwit je v intervjuju za spletno stran Fast Company Co.Design povedal, da ju fascinira, kako mesta v tekmovanju za gostitev gradijo ogromne objekte že preden jih olimpijski odbor uradno vzame v obzir. Po mnenju Hustwita mesta skušajo dokazati, da so globalna in pokazati celemu svetu, da so gospodarska in kulturna sila. Nadalje razlaga, da je takšno tekmovanje fenomen, ki se je začel šele po olimpijadi v Los Angelesu leta 1984. Kalifornijsko mesto je bilo eno izmed prvih, ki so z igrami veliko zaslužili, saj niso gradili na novo, ampak so uporabili obstoječe objekte. Po tem dogodku so olimpijske igre postale tekmovanje, kjer se obrača veliko denarja. Omenil je še nekaj bolj zanimivih načinov ponovne uporabe olimpijske gradnje; objekt v Lake Placidu so na primer spremenili v zapor. Arena Mexico, zgrajena za olimpijado v Mexico Cityju leta '68, je zdaj dom rokoborske organizacije Lucha Libre, veliki olimpijski avditorij iz leta 1932 v Los Angelesu pa danes deluje kot korejska mega-cerkev.

Njun projekt še ni dokončan, saj bo knjiga izšla šele marca prihodnje leto. Ta teden sta 'Olimpijsko mesto' predstavila na spletni platformi za financiranje kreativnih projektov Kickstarter, rada bi namreč našla podpornike, ki bi jima s sredstvi omogočili zaključek projekta in prispevali predloge za mesta, ki bi jih morala še obiskati. Avtorja sta fotografirala že Los Angeles, Montreal, Lake Placid, Atene in Rim, to poletje in jesen ju čaka še kar nekaj mest. Zanimajo ju tudi posledice na življenjih ljudi, katerih soseske so bile spremenjene zaradi olimpijskega razvoja. Po koncu iger jih gledalci vsaj za naslednja štiri leta pozabijo, turisti odidejo, meščani pa s hitro načrtovanimi in izvedenimi urbanimi shemami živijo še desetletja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.