Borut Mekina

 |  Mladina 24  |  Politika

Politizacija Slovenske vojske

Vojska je po ukazu aktivno soorganizirala proslavo združenja za vrednote

Proslava na ukaz

Proslava na ukaz
© Borut Peterlin

Pred približno mesecem dni je Delo poročalo, da je namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman nekaterim vojakom izdal ukaz, da se udeležijo proslave Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob obletnici ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite. Marsikateri vojak se je temu menda začudil, kajti zadnjih 20 let se vojska navadno ni na ukaz in zaradi lepšega vtisa množično udeleževala proslav. Poleg tega je seveda Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve civilno združenje, ki je za povrhu še precej enoznačno politično obarvano. Med ustanovitelji so Janez Janša, Anton Krkovič, Lojze Peterle in Igor Bavčar, v predsedstvu pa sedita še Miha Brejc in Dimitrij Rupel.

A ukaz, ki smo ga pridobili in ga imamo v uredništvu, dokazuje, da vojska udeležbe ni ukazala zgolj nekaterim vojakom, ampak se je odločila kar dejavno soorganizirati proslavo. Na željo združenja, ki je bila Slovenski vojski poslana 23. aprila letos, so v generalštabu ukaz na štirih straneh izdali že čez tri dni. V njem piše, da se bo Slovenska vojska z okrog sto vojaki „vključila s podporo aktivnostim, ki jih bo organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve“, da bo organizatorje dogodka podprla z „administrativno tehnično zagotovitvijo“, z udeležbo pripadnikov vojske na osrednji slovesnosti in na predavanju.

Med drugim so v generalštabu zagotovili službeni mobilni telefon „z odobreno povečano mesečno porabo v višini 25 EUR, za potrebe sodelovanja pripadnikov SV v aktivnostih za pripravo ter izvedbo“, zagotovili so službena vozila in prevoze, nato je vojska po ukazu poskrbela za postavitev zbirke Vojaškega muzeja o MSNZ v Športni dvorani v Kočevju, opremila pa je tudi „Avditorij v Vojaškem objektu Kadetnica za predavanje Lojzeta Peterleta in Antona Krkoviča“. In seveda je slednjemu omogočila, da „v službenem času opravlja tudi naloge za namen organizacije“.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je politično združenje. Nasprotovalo je recimo družinskemu zakoniku, še pred tem pa je „zgroženo“ protestiralo proti enačenju 20-letnice slovenske državnosti in 70. obletnice ustanovitve OF, ker naj bi bilo to „potvarjanje zgodovinskih dejstev“ in pljunek v obraz zavednim Slovencem. Tudi proslava, o kateri govorimo, je bila pripravljena kot odgovor na proslavo ob dnevu OF, ki jo je ljubljanska mestna občina pripravila 27. aprila, ker država pri organizaciji ni hotela sodelovati zaradi „varčevanja“. RTV Slovenija je zaradi uravnoteženosti „v živo“ prenašala obe prireditvi. Vojska, ki se politično ne bi smela opredeljevati, pa je dejavno podprla zgolj eno. Tisto v organizaciji Antona Krkoviča, na oni, v času OF, pa pravzaprav sploh ni sodelovala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.