Vanja Pirc

 |  Mladina 29  |  Politika

Povozimo zakone!

Telekomova televizija dobila zeleno luč „superministrstva“

Miro Petek

Miro Petek
© Borut Peterlin

Ugibanj je konec. Nova televizija Planet TV bo lahko zaživela jeseni. Ustanovitelj novega televizijskega programa, družba TSmedia, je to napovedoval že ves čas. Tisti, ki vsaj približno poznajo vsebino zakona o medijih, pa so močno dvomili, da bo to mogoče.

Obstajale so namreč številne zakonske ovire. Zakon o medijih telekomunikacijskim podjetjem prepoveduje ustanavljanje televizij. TSmedia je hčerinsko podjetje Telekoma Slovenije. Isti zakon prepoveduje tudi združljivost televizijske dejavnosti z oglaševalsko. TSmedia pa slednjo izvaja prek zaslonov na ljubljanskih mestnih avtobusih. Zakon prav tako prepoveduje, da bi en medijski lastnik večinsko obvladoval dva izdajatelja televizijskega programa. In če bi zaživela nova televizija, bi se zgodilo prav to: država bi lastniško obvladovala dve televiziji, poleg RTV Slovenija še televizijo „njenega“ podjetja, Telekoma Slovenije.

Na zapleten položaj je pred kratkim v Studiu ob 17-ih opozoril tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije Miro Petek. Dejal je, da vidi velike ovire za zagon nove televizije. A ostre besede in pomisleki prvega državnega uradnika za medije so bili le pesek v oči. „Njegovo“ ministrstvo je namreč 28. junija novo televizijo brez težav vpisalo v razvid medijev, in sicer pod imenom P-TV. Zdaj ji manjka le še končni „žig“ APEK-a, ki pa je le formalnost.

Ministrstvo smo seveda povprašali, s kakšnimi (pravnimi) argumenti jih je kljub očitnemu konfliktu z zakonom o medijih prepričala TSmedia, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli. Res pa je, da je Petek pred časom napovedal, da imajo snovalci televizije verjetno „tako dobro plačane in tako sposobne odvetnike, da bodo to speljali kljub vsem tem zadržkom“.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.