Slovenski državni holding

Vlada je uskladila besedilo predloga Zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), s katerim bo pripojila SOD-u še KAD in DSU ter v njegovem okviru ustanovila »slabo banko«, na katero bodo prenesli slabo zavarovane terjatve bank kot tudi zasežene vrednostne papirje in drugo premoženje, ki je bilo dano v zavarovanje predmetnih terjatev. Tako bodo pod eno streho združili ne samo vse deleže v gospodarskih družbah, ki jih ima država preko paradržavnih skladov, temveč tudi vse deleže, katerih nakup so financirale banke z dajanjem slabo zavarovanih kreditov. S tem ukrepom bi naj Vlada odnosno davkoplačevalci razbremenili banke, jim »očistili« bilance, da bodo slednje ponovno lahko opravljale tisto funkcijo v gospodarstvu, za katero so bile v prvi vrsti ustanovljene. Država pa bo lahko bolj učinkovito »gospodarila« s svojim imetjem. Vse to se sliši zelo lepo, zastavljam pa si vprašanje, zakaj je Vlada izbrala prav ta model reševanja bank? Verjetno ni odveč opomniti, da so v drugih razvitih državah banke v glavnem reševali tako, da jih je država enostavno dokapitalizirala ter preko novoizvoljenih organov nadzora in upravljanja prisilila, da spremenijo svojo politiko poslovanja in po potrebi terjajo odgovornost oseb, ki so z neodgovornim in »lahkomiselnim« delovanjem banke spravile v finančne težave.

Ugotoviti pa moramo še eno dejstvo: večina strank vladne koalicije se strinja v strateški oceni, da se mora država čim preje kapitalsko umakniti iz gospodarstva. Predvsem sta protagonista te usmeritve DL in SDS. Iz česar pa gre sklepati, da je koncentracija deležev na SDH zgolj kratkoročna rešitev. Že srednjeročno bodo najbrž začeli z odprodajo teh deležev, da bi gospodarstvo razbremenili političnih vplivov.

Nisem ravno navdušenec nad teorijami zarote, hobotnicami ipd., vendar če bi nekdo želel izvesti rop stoletja, bi ga verjetno zastavil takole (po vojaško):

1. Povzročitev izrednega stanja (sovražnika je treba spraviti iz ravnovesja)

2. Zaposliti vesoljno Slovenijo s 70 let starimi ideološkimi razprtijami (diverzija)

3. Koncentrirati vse deleže v gospodarskih družbah pod enoten holding (koncentracija moči na enem mestu z enotno vertikalno linijo poveljevanja)

4. Zamenjati vse člane uprav in nadzornih svetov (reorganizacija – priprava na napad)

5. Prevzem državnih deležev po kriznih cenah s pomočjo razbremenjene državne banke (osvojitev).

Se vam zdi znano? Morda že veste, kdo bi bil poveljnik?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.