Klemen Košak

 |  Mladina 36  |  Politika

Janševi lažni sledilci na Twitterju

Raje vsiljena pošta kot nepravi politiki in novinarji

Janšev profil na Twitterju

Janšev profil na Twitterju

Največ sledilcev na Twitterju ima med slovenskimi politiki predsednik vlade Janez Janša. Skoraj 12 tisoč uporabnikov tega komunikacijskega omrežja želi biti na tekočem z njegovimi objavami, a po analizi s spletnim orodjem Status People jih je 42 odstotkov lažnih, 36 odstotkov neaktivnih, le 22 odstotkov pa dobrih. Po nekaj več kot deset tisoč sledilcev imata nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in Zoran Janković, od tega 29 oziroma 33 odstotkov lažnih. Drugi politiki imajo veliko manj sledilcev in precej manjši delež lažnih.

Imeti veliko sledilcev na Twitterju je postalo tako pomembno, da jih je mogoče kupiti. Veliko sledilcev naj bi pomenilo, da je nekdo spreten v (spletni) komunikaciji oziroma da je priljubljen. Tistim, ki si denar služijo v zabavni industriji, priljubljenost, izkazana tudi na Twitterju, na primer pomaga pri pridobivanju nastopov in nekaj ameriških zabavljačev je priznalo nakup sledilcev. Da so kupci sledilcev, se ve tudi za politike, podjetja in udeležence resničnostnih oddaj, je avgusta poročal New York Times. To so prav tako očitali ameriškemu predsedniškemu kandidatu Mittu Romneyju, katerega število sledilcev je julija v enem dnevu zraslo s 116.922 na več kot 792.800, a je očitek zavrnil.

Ta pojav je spodbudil podjetje Status People, da je izdelalo spletno orodje, s katerim lahko vsak uporabnik Twitterja zase in za vse druge preveri, koliko sledilcev je lažnih, koliko neaktivnih in koliko dobrih.

Računi na Twitterju, s katerimi se trguje, so lažni računi, a če Status People pokaže, da ima nekdo veliko lažnih sledilcev, to še ne pomeni, da jih je kupil. Lažni so tudi računi, ustvarjeni zato, da pošiljajo vsiljeno pošto oziroma „smeti“, na primer oglase za farmacevtske spodbujevalce erekcije. Pri lažnih sledilcih slovenskih politikov gre verjetno za to drugo vrsto.

Velik delež lažnih sledilcev o tviterašu sam po sebi ne pove veliko, pravi sourednik portala e-demokracija Domen Savič. „Pove samo to, da v tvitih uporablja besedne zveze, zanimive za spletna orodja pošiljateljev vsiljene pošte. Večina uporabnikov se s pošiljatelji vsiljene pošte ne ukvarja, ker ne povzročajo neposredne škode. Je pa posredna škoda, ker zbujajo lažno mnenje, da ima nekdo velik vpliv, v resnici pa gre za napihnjene številke, ki nimajo zveze s kakovostjo dialoga.“

Velik delež lažnih med Janševimi sledilci na Twitterju je po Savičem mnenju zanimiv, ker ima Janša drugače od drugih javnih osebnosti delno zaprt profil na Twitterju. Ne more mu slediti kar vsak uporabnik Twitterja, ki si to želi, ampak mora sam potrditi njegovo prošnjo oziroma mu dovoliti, da mu sledi. Torej je moral potrditi tudi lažne sledilce. Ker je @JJansaSDS znan po tem, da mnogim politikom in novinarjem ne dovoli, da mu sledijo, bi se dalo sklepati, da ga ti motijo bolj kot lažni sledilci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.