Zlorabljeni žvižgi

Bazoviška gmajna je posvečen kraj. Tla te gmajne so prepojena s krvjo rodoljubov naše krvi. Prvih žrtev takrat porajajočega fašizma v Evropi.

Tam se ob vsakoletni obletnici tega zločina zberemo vsi, ki fašizem, zlo dvajsetega stoletja odločno preziramo in odklanjamo. Najodločneje odklanjamo in obsojamo medvojno kolaboracijo s tem istim fašizmom, ki se je zgodil v takratni Ljubljanski provinci.

In kaj se je zgodilo na bazoviški gmajni v nedeljo, dne 9.9.2012 brez kanca sramu se na govornici pojavi ga. ministrica Ljudmila Novak. Predsednica najbolj nazadnjaške politične stranke v Sloveniji. To je stranka, ki jasno in glasno opravičuje medvojno kolaboracijo in počne vse za rehabilitacijo domobranstva. To je stranka, ki je aktivno udeležena pri proslavljanju in poveličevanju obletnice vaških straž, predhodnice domobranstva. Temu smo bili priča letos na Joštu pri Horjulu. Nesporna ugotovitev je, da zagovornik kolaboracije s fašizmom, s fašizmom tudi paktira.

Zato se organizacijskemu odboru »Bazovica« 2012 samo po sebi postavlja vprašanje, ali ni bila z nastopom te sporne osebe letošnja »Bazovica« omadeževana.

Poslati Ljudmilo Novak na letošnjo »Bazovico« je bilo še eno od skrbno načrtovanih provokativnih dejanj trenutnih slovenskih oblastnikov. Ozadje te odločitve je povsem jasna. Zasejati leglo spora med domoljubne antifašistične organizacije in združenja na Primorskem. Toleriranje ali neodzivanju se temu, gre voda na mlin slednjih. Na nas je, tovarišice in tovariši, ali bomo to dopustili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.