Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Lastništvo je pomembno, ker je povezano z demokratičnim nadzorom

»Obdobje, ki je sledilo velikemu poku v 80. letih prejšnjega stoletja, je pustilo naše gospodarstvo šibko in skoraj povsem odvisno od napihnjenega finančnega sektorja. Tako proizvodnja zdaj ustvari samo 14 odstotkov bruto domačega proizvoda. Britanski bančni dolg je večji kot v ZDA, Nemčiji ali Franciji, saj ustreza 460 odstotkov BDP. Okrevanje britanskega gospodarstva po padcu leta 2007 občutno zaostaja za gospodarstvi omenjenih držav,« v Guardianu na skrb zbujajoče razmere v Veliki Britaniji, ki je za Nemčijo in Francijo tretje največje gospodarstvo v EU, opozarja publicist Jonathan White.

Finančni sektor je s svojimi vztrajnimi zahtevami, da morajo podjetja lastnikom v čim krajšem času povečati vrednost delnic, oviral investicije v posodobitev proizvodnje prek raziskav in razvoja. Hkrati je finančni sektor globoko posegel tudi v družbeno življenje. Napihnjen nepremičninski sektor ljudem ni mogel zagotoviti dovolj stanovanj po cenah, po katerih bi jih lahko kupili, hkrati pa so družbe s sedežem v finančnem središču London City in skladi zasebnega kapitala prek pogodb za vzdrževanje in prodajo nepremičnin iz javnega sektorja na veliko molzle davkoplačevalski denar.

Jonathan White pravi, da bo to prakso mogoče prekiniti le z odpravo neoliberalne politike o učinkovitosti trga, ki je privedla do finančnega zloma leta 2007. Nadomestiti jo bo treba z novimi politikami, prek katerih bo država dobila spet nazaj nadzor nad investicijami, hkrati pa je treba finančnemu središču London City preprečiti nadzor nad politiko in gospodarstvom, ki ga je pridobil v zadnjih 30. letih.

Ne bo dovolj uvesti le posameznih politik, kot so podržavljenje finančnega sektorja, velike investicije v gradnjo stanovanj za ustvarjanje novih delovnih mest in zagon gospodarske rasti, dolgoročne investicije v nove zelene tehnologije, nov model javnih storitev. Povezati jih je treba v celovito strategijo. »Monetaristi in neoliberalci z desnice so v 80. letih prejšnjega stoletja razumeli, kako pomembno je lastništvo, ko so gospodarstvom po svetu predstavljali svoje terapije šoka. Zdaj se mora levica naučiti enake lekcije v obratni smeri,« piše White.

Lastništvo je pomembno, ker je povezano z demokratičnim nadzorom. Zato je treba v Veliki Britaniji v celoti nacionalizirati del bančnega sektorja, ustanoviti investicijsko banko z demokratičnim nadzorom, zagotoviti državno lastništvo v novih podjetjih v strateško pomembnih zelenih industrijah ali ustanoviti nova podjetja v mešani lasti za zagotovitev dolgoročnih investicij in načrtovane rasti. Spet je treba začeti graditi socialna stanovanja, zagotoviti javni nadzor nad javnimi storitvami na novi demokratični osnovi, piše publicist White.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.