|  Ekonomija

Obtožnica zoper največjo banko v ZDA

V EU predlog za korenito reformo bank

Tožilstvo v New Yorku je zaradi suma goljufije s hipotekarnimi obveznicami pred izbruhom finančne krize vložilo obtožnico zoper največjo banko v ZDA JP Morgan Chase. Tožilci pravijo, da je investicijska banka Bear Stearns, ki jo je leta 2008 prevzela JP Morgan, investitorjem, ki so kupovali hipotekarne obveznice, lagala, da gre za varne vrednostne papirje, čeprav so jih sestavili iz tisoče gnilih kreditov. Kupci teh obveznic imajo velike izgube.

Državni tožilec Eric Schneiderman pravi, da bo obtožnica zoper JP Morgan Chase osnova za obtožnice zoper druge banke, ki so prodajale hipotekarne obveznice. Ta obtožnica je prva te vrste, ki jo je vložilo tožilstvo, zoper večjo banko v ZDA. Po podatkih tožilstva je nekdanja banka Bear Stears med letoma 2003 in 2006 izdala za 212 milijard dolarjev hipotekarnih obveznic. Samo v dveh letih je za 87 milijard dolarjev teh obveznic kupcem povzročilo za 22,5 milijarde evrov izgube. Tožilec Schneiderman po navedbah Businessweeka pravi, da želi, da bo banka morala poplačati celotno škodo, ki jo je povzročila s svojo domnevno goljufijo. Oškodovani niso le kupci teh obveznic, ampak tudi številni državljani, ki so izgubili svoje domove.

Tiskovni predstavnik banke JP Morgan Chase Joe Evangelisti je napovedal, da se bodo pritožili, saj gre v celoti za posle bivše banke Bear Stearns. Izrazil je še začudenje, da se je tožilstvo odločilo za vložitev obtožnice ne da bi zaprosilo za sestanek in pojasnila vodstva banke. Zoper ameriške banke je sicer vloženih že veliko tožb investitorjev, ki z njimi skušajo dokazati, da so bili ogoljufani.

Ameriški borzni nadzornik SEC pa je pred dvema letoma velebanko Goldman Sachs obtožil goljufije pri prodaji hipotekarnih vrednostnih papirjev. Ta primer se je zaključil s poravnavo na podlagi katere je banka plačala 550 milijonov dolarjev. Poznavalci so prepričani, da se bo po vsej verjetnosti tudi banka JP Morgan Chase odločila za poravnavo. Tako bo še naprej ostala v veljavi trditev novinarja revije Rolling Stone Matta Taibija, da nihče od odgovornih v ameriških velebankah ni za zapahi, čeprav je jasno, da so storili očitna kazniva dejanja, kot so goljufije, zavajanje, krivo pričanje.

V Evropi strokovna skupina pod vodstvom guvernerja finske centralne banke Erkkija Liikanena predlaga evropski komisiji ločitev tveganih poslov investicijskega bančništva od poslov z varčevalci in drugih poslov klasičnega bančništva. Predlaga povečanje kapitalskih zahtev za kreditiranje nepremičninskih poslov, da banke ne bi več mogle pretirano kreditirati tega sektorja, kar je privedlo do poka nepremičninskega balona. Da ne bi več davkoplačevalci plačevali računov za zgrešene in preveč tvegane posle bankirjev, strokovna skupina še predlaga, da bi menedžerji del nagrad morali dobiti v posebnih obveznicah, ki bi jih uporabili za poplačilo izgub, če bi banko pripeljali v težave in na rob propada.

Za priporočila strokovne skupine pod vodstvom Erkkija Liikanena še ni nikakršnih zagotovil, da bodo uveljavljena in bodo evropske banke vendarle dobile »okove«, čeprav je bil med člani skupine tudi predstavnik bank. Je pa tudi res, da so Britanci kot eni največjih zaščitnikov bankirjev v EU ločitev investicijskega bančništva od klasičnih bančnih poslov predlagali že pred meseci. Toda bankirji so se oglasili že pred objavo poročila in dali vedeti, da gredo priporočila predaleč. Evropski komisar za notranji trg in finančne storitve Michel Barnier je dejal, da še ne more napovedati, kako se bo »ta pot končala«. Ko bo evropska komisija na podlagi tega poročila in na podlagi pripomb iz javnega posvetovanja o njem pripravila predloge predpisov, bodo zadnjo besedo imele države članice v okviru sveta EU in poslanci evropskega parlamenta. V teh razpravah in postopkih je zvodenela že vrsta odločnih predlogov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.