Zaznamovani

Pozdravljeni!

V 30. številki revije Mladina z dne 27.7.2012 je bil v rubriki Družba objavljen članek Zaznamovani, avtorja Staša Zgonika. V 39. številki revije Mladina z dne 28.9.2012 je g. Valpatič, predstavnik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, v pismu bralcev postavil nekaj vprašanj v zvezi z označevanjem divjih živali. V tem pismu podajam odgovore na zastavljena vprašanja, na katera poznam odgovor ter komentar na nekatere napačne trditve.

Kar se obročkanja ptičev tiče in navedenega primera z orlom, ne morem komentirati, ali je res ali ne, saj pri teh raziskavah nisem sodeloval. Lahko pa odgovorim glede vprašanj v zvezi z velikimi zvermi, ki jih bralec omenja. Potrdim lahko, da je ovratnica iz medveda Iva zanesljivo odpadla, saj sem jo sam našel sredi Kočevskega roga. Nekateri medvedi imajo namreč tako širok vrat, da je ta podobne širine kot glava. Zaradi tega si včasih kmalu po opremljanju odstranijo ovratnico, saj teh ne želimo namestiti pretesno.

V primeru medveda z »zažrto ovratnico«, ki so ga odstrelili lani na Menšiji in o katerem so takrat poročali naši in tuji mediji, je šlo za mladega samca, ki so ga z ovratnico opremili v Italiji in je potem prišel v Slovenijo, na njegovi ovratnici pa (za razliko od ovratnic, ki jih uporabljamo v Sloveniji) ni bilo nameščenega sistema za avtomatsko odpadanje po enem letu delovanja.

Res je, da je poginila risinja Maja, ki smo jo opremili s telemetrično ovratnico. Kot je pokazala obdukcija trupla, opravljena na Veterinarski fakulteti, je bil vzrok smrti pljučnica, sumi pa se, da je imela slabše razvit imunski sistem, kar bi lahko bilo v povezavi z visoko stopnjo parjenja v sorodstvu, za katero trpijo naši risi (celotna dinarska populacija evrazijskega risa namreč izvira iz samo šestih risov, ki so jih po popolnem iztrebljenju vrste v začetku 20. stoletja ponovno naselili leta 1973). Izredno visoka stopnja parjenja v sorodstvu je bila z genetsko analizo kasneje potrjena tudi pri risinji Maji.

Noben od mladičev volkulje Tonke, alfa samice iz tropa Vremščica-Nanos, ki smo jo z ovratnico opremili letos na Primorskem, ni poginil zaradi telemetrije. Vseh pet mladičev je potrjeno preživelo (na voljo so posnetki iz avtomatskih video kamer) vsaj do konca septembra, ko je bila volkulja očitno nezakonito odstreljena. Tudi pri krivolovu telemetrična ovratnica ni mogla imeti vloge (npr. če bi kdo na kakršenkoli način prišel do varovane frekvence in signal uporabil za izsleditev volkulje), saj takrat ovratnica, sploh VHF, ni oddajala radijskega signala.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.