|  Svet

Nova prizadevanja za odpravo trgovine z ljudmi

Na pomen boja proti trgovini z ljudmi opozarja že šesti evropski dan

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.
© Arhiv Mladine

Trgovina z ljudmi je v Evropski uniji še vedno velik problem, saj Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je v EU 880.000 žrtev prisilnega dela in prisilnega spolnega izkoriščanja, kar je 1,8 človeka na 1000 prebivalcev. Danes že šestič obeležujemo evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, v Bruslju pa bodo o tem pripravili posebno konferenco.

Cilj evropskega dne je osveščanje javnosti o pojavu, ki predstavlja hudo obliko kršitve človekovih pravic, posameznikove svobode in dostojanstva ter hudo obliko kaznivega dejanja. Ob tem Evropska komisija in ciprsko predsedstvo EU danes organizirata konferenco, katere cilj je oblikovati nadaljnje ukrepe in zagotoviti, da si bodo vsi akterji prizadevali za odpravo trgovine z ljudmi.

Na konferenci, na kateri se bodo zbrali oblikovalci politik na visoki ravni, vladni uslužbenci, predstavniki civilne družbe, strokovnjaki, delavci na terenu, pa tudi umetniki in mediji, bo evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström pozvala države članice k pravočasnem prenosu nove zakonodaje EU o preprečevanju trgovine z ljudmi in k izvajanju ukrepov iz nove strategije EU.

Kot je poudarila Malmströmova, "smo sprejeli ambiciozno zakonodajo in ukrepe za boj proti trgovini z ljudmi, politično voljo pa so pokazale tudi države članice. Zdaj se je treba osredotočiti na izvajanje: zakonodajo moramo prenesti v realnost. Če želimo odpraviti trgovino z ljudmi, moramo ukrepati skupaj," je še poudarila komisarka. Glede na najnovejšo raziskavo Euobarometra se 93 odstotkov Evropejcev strinja, da bi morale članice EU pri boju proti trgovini z ljudmi sodelovati.

Slovenija se s problematiko trgovine z ljudmi sooča predvsem v zadnjem desetletju, pri čemer so žrtve slovenski državljani, pa tudi tujci v tranzitu oz. tisti, ki pridejo v Slovenijo kot ciljno državo, pa je pred evropskim dnevom zapisal slovenski nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin. Kot je poudaril, delo na tem področju v Sloveniji usklajuje medresorska delovna skupina, katere dejavnosti so usmerjene tako v odkrivanje, preiskovanje in pregon kaznivih dejanj kot tudi v zagotavljanje pomoči in zaščite žrtev ter izvajanje preventivnih ukrepov. V teh dneh poteka usposabljanje o pojavnih oblikah in razsežnostih trgovine z ljudmi, ki bo uslužbencem azilnega doma v Ljubljani omogočilo lažje prepoznavanje morebitnih žrtev.

Sicer pa je Slovenija že začela postopek za prenos evropske direktive o preprečevanju trgovine z ljudmi in boju proti njej ter zaščiti njenih žrtev v svoj pravni red, delno pa je bilo to že izvršeno z novelo kazenskega zakonika. Slovenija se na področju boja proti trgovini z ljudmi tudi povezuje s članicami EU in državami v regiji.

V Ljubljani je 4. oktobra potekalo srečanje nacionalnih koordinatorjev JV Evrope, ki so se s skupno deklaracijo zavzeli za sistemsko in učinkovito sodelovanje pri preprečevanju trgovine z ljudmi, zaščiti pravic žrtev ter pregonu storilcev. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.