Borut Mekina

 |  Politika

Javil se je šef partijskega glasila

Odgovorni urednik Siol.net proti Društvu novinarjev Slovenije

Vinko Vasle

Vinko Vasle
© Matej Leskovšek

Slovenija je bila leta 2008, v zadnjem letu vlade Janeza Janše, na lestvicah novinarske svobode uvrščena najvišje. In ko je na oblast prišel Borut Pahor, je leta 2010 medijska svoboda padla. Peticijo novinarjev "zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji" je podpisalo 571 novinarjev. Med njimi so to bili celo novinarji Cicibana, imenovanih Forum 571, saj naj bi skupina "spominjala na Kučanov Forum 21". Avtorja peticije Blaž Zgaga in Matej Šurc pa naj bi bila znana po knjižni trilogiji o "nekakšni orožarski aferi."

Te manipulacije, ki jih navadno ponavljajo na spletnem mestu stranke SDS, je včeraj zapisal odgovorni urednik portala Siol.net Vinko Vasle, ki se je v svojem zadnjem zapisu spravil na Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in njegovega predsednika Matijo Stepišnika. Stepišnik je namreč tujim veleposlanikom v imenu novinarjev poslal pismo in v njem izrazil zaskrbljenost nad namero vlade, ki namerava kot edina v EU zvišati davek na tisk na 20 odstotkov. Vasle je članek opremil s ciničnim naslovom, da društvo novinarjev kliče na pomoč veleposlanike. A Vasle sam si je pri iskanju argumentov pomagal zgolj s pomočjo tiskovnih konferenc stranke SDS.

Da je novinarska svoboda padla v prvem letu vlade Boruta Pahorja, je recimo prva odkrila prav stranka SDS. Tedanji poslanec Miro Petek je leta 2009 sklical tiskovno konferenco in na njej omenil "berlusconizacijo tiska" in »katastrofalen« padec slovenskih medijev na lestvici svobode medijev, ki jo vsako leto pripravi nevladna organizacija Novinarji brez meja. A Petek, sedaj v.d. direktorata za medije, je tedaj pozabil povedati zakaj je Slovenija padla na lestvici svobode. Kot je tedaj poročal tudi Economist, je bil razlog v tem, da je država začela na precej nenavaden način preganjati finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje resnica o Patrii, proti kateremu je, kot je znano, civilno tožbo sprožil tudi Janez Janša.

V Društvu novinarjev Slovenije je včlanjenih prek 1200 slovenskih novinarjev, ki delajo večinoma v zasebnih družbah. V Združenju novinarje in publicistov, katerega član je tudi Vasle, pa je vključenih morda kakšnih 20 članov; združenje natančnih številk še ni objavilo. Vinko Vasle je postal odgovorni urednik portala Siol.net po tem ko je zapustil RTV Slovenija, kamor je prišel po "Grimsovem zakonu" in političnem prevzemu RTVS. In računsko sodišče je nedavno odkrilo hude nepravilnosti pri njegovem imenovanju. RTVS je recimo z njim sklenila pogodbo za nedoločen čas in ne za štiri leta, poleg tega mu je tedanja oblast, preko predsednika programskega sveta namenil nezakonito in presenetljivo visoko odpravnino – kar 24 povprečnih plač ob nekrivdni razrešitvi.

S kakšnega položaja torej Vinko Vasle tako cinično napada slovenske novinarje? Vasle je sedaj zaposlen v državnem podjetju, kjer so nedavno nadzorniške funkcije dobili član ljubljanskega izvršilnega odbora SDS, vodja svetniške skupine SDS v ribniškem občinskem svetu in član gospodarskega foruma SDS, cinično napada slovenske novinarje. Tudi ta njegov zapis so na hitro, brez navedbe vire ali podpisa prekopirali v portale, ki so v solastništvu stranke SDS (Politikis). Na vprašanje, kako oblast nadzoruje medije je Noam Chomsky odgovoril z protivprašanjem: "Kako oblast nadzoruje General Motors? To ni vprašanje. Eliti ni treba nadzorovati General Motorsa, saj je njena last." A ne samo General Motors - očitno je mogoče kupiti celo človeka.

 Vasletov zapis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.