Programski predsednik

Je Milan Zver res povezovalen politik?

Evropskega poslanca dr. Milana Zvera podpirata SDS in Janez Janša. Poglejmo, ali je to zanj dobro ali ga kompromitira.

Najprej SDS. V stranki velja svoboda misli, dokler člani svojih misli ne posredujejo dalje. O tem bi lahko več rekla Ivo Hvalica in dr. Miha Brejc. Stranka ima sicer bogato zgodovino »uspehov«. V letih 2004 do 2008, ko je bila na oblasti, je nastala večina tajkunov in skupni bruto zunanji dolg Slovenije se je v istem obdobju povečal za 24 milijard €.

V letu 2011 je stranki z mobilizacijo svojih vojščakov in zavajanjem ljudi uspelo, preko referendumov, blokirati vse reforme Pahorjeve vlade, ko je bila ura 12.00. Če SDS ne bi blokirala reform, bi bili danes naši problemi lahko rešljivi.

Stranka je znana po svojih rasističnih pogledih. Spomnimo se zadnjih volitev in »strokovne« analize SDS na njihovi spletni strani o volilnem neuspehu največjega Slovenca v naši zgodovini. Izmišljen Tomaž Majer piše, da je med volivci PS bilo opaziti znatno število ljudi, ki so na volišča prišli v skupinah, niso odprli ust, oblečeni so bili v trenirke, na rokah pa so imeli napisano številko, ki jo morajo obkrožiti.

Ko pravijo v SDS, da so povezovalni, mislijo gotovo na povezovanje z neonacistično Blood and Honour (BH). V koaliciji se povezuješ, ker se moraš. Ker pa povezovanje z BH ni nujno, gre očitno za iste vrednote in isti pogled na svet. SOVA je pripravila poročilo o povezavah SDS in BH in ga dala v vladno proceduro, vendar ga vlada ni posredovala komisiji za nadzor varnostno-obveščevalnih komisij. Kako dolgo bo lahko vlada še zadrževala poročilo?

Janez Janša. V zgodovino bo prišel po tem, da si je za prepisani Blairov govor zaslužil »bob leta, da je obtožil sedanjega predsednika države na osnovi ponarejenih dokumentov in seveda, da je bil zraven pri vsaki prodaji orožja. Pozivov sodišč ne upošteva in se očitno ravna po svojem velikem vzorniku Josipu Brozu Titu, ki je na sodišču izjavil, »Ja ne priznajem ovaj sud«.

Dr. Milan Zver. Še kot minister za šolstvo ni dal v letu 2005 soglasja k imenovanju ravnatelja Otonu Račečiču. Očitno samo zato, ker je Skupščina ravnateljev, ki jo je Račečič vodil, sprejela sklepe, s katerimi so ravnatelji osnovnih šol nasprotovali posegom ministrstva v nacionalne preizkuse znanja. Zakaj beseda očitno? Ker je dr. Zver izjavil, da ni dolžan pojasnjevati svojih odločitev.

Račečič se je na odločitev dr. Zvera pritožil in Upravno sodišče v Ljubljani je določilo, da mora minister odločitev obrazložiti, saj gre za dokument, ki velja kot odločba. Zadevo je vrnilo ministru, ker pa ta očitno še vedno ni imel argumentov za neimenovanje, je namesto pojasnila raje poslal Račečiču soglasje k imenovanju za ravnatelja.

Da dr. Milanu Zveru tudi domovina ne pomeni kaj dosti, kaže njegov izvoz slovenske notranjepolitične zadeve v Bruselj. Tako je o izdaji slovenskega priložnostnega kovanca za dva evra, s podobo Franca Rozmana Staneta in zvezdo, z dopisom obvestil evropski parlament. Zver v pismu evropskim poslancem piše, da smo v Sloveniji priča tudi drugim „nezaslišanim“ dogodkom s komunistično preteklostjo. Omenja tudi poimenovanje Titove ceste po Josipu Brozu – Titu, odlikovanje Tomaža Ertla in drugo.

Evropskim kolegom je dr. Zver v pismu zamolčal, da je narodni heroj F.R.S umrl leta 1944 in tako ni mogel biti vpleten v usmrtitve v času povojnega komunističnega sistema. Izgovor, da je dr. Zver mlad in ne more vedeti, kdaj je umrl F. R. S. in kdo je zmagal v drugi svetovni vojni, ni resen.

O njegovi povezovalnosti kaže dejstvo, da je dr. Zver svoj dopis posredoval vsem članom Evropskega parlamenta, razen trem slovenskim kolegom, ki ne pripadajo njegovi politični skupini.

Drugi poskus škodovanja Sloveniji gre sicer na rovaš njegove strankarske kolegice v Evropskem parlamentu Romane Jordan Cizelj, vendar je težko verjeti, da dr. Zver pri akciji ni sodeloval, še posebej, ker je informacijo objavila tudi SDS na svoji angleški različici spletne strani.

Pahor je 28. maja lani na neformalnem pogovoru z novinarji med drugim dejal, da Madžarsko že takoj po koncu predsedovanja EU čaka izolacija in da se že zdaj nihče ne pogovarja s predsednikom Orbanom. Čeprav je bil dogovor, da pogovora ne snema, je Pahorja na skrivaj posnel eden izmed „povabljenih“ novinarjev.

Vsebino Pahorjevega pogovora, prevedenega v angleščino, je R. Jordan Cizelj poslala na več naslovov evropskih poslancev.

Madžarski predstavnik v Evropskem parlamentu György Schöpflin je izjavil: „Čeprav zvenijo absurdno, bodo Pahorjeve besede nedvomno imele širše politične posledice.“ Madžarsko zunanje ministrstvo je zavrnilo besede slovenskega premiera Boruta Pahorja in od veleposlanice zahtevalo tudi uradno opravičilo Slovenije.

Ponovno je SDS žrtvovala domovino, da bi škodovala svojemu političnemu nasprotniku. Da dr. Milan Zver nima svojega mnenja, kaže tudi to, da ni niti enkrat obsodil kakšne poteze svoje stranke. V pogovoru za Delo, z dne, 23. oktobra letos, dr. Zver nekritično podpira vse ukrepe sedanje oblasti (nižanje plač in odpuščanje v javnem sektorju, državni holding, slabo banko). To se od discipliniranega vojščaka SDS tudi pričakuje.

Odgovor na vprašanje, postavljeno v naslovu prispevka, je zato enostavno. Dr. Milan Zver bo povezovalen vendar le, če se bo tako odločil Janez Janša.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.