Jure Trampuš

, 09:00  |  Politika

Druga meritev, podoben rezultat

Še vedno premočno vodi Danilo Türk, ki se približuje meji 50 odstotkov

Ninamedia, 27., 29., 30. oktober 2012, n=300

Ninamedia, 27., 29., 30. oktober 2012, n=300

Druga meritev, druga napoved rezultata predsedniških volitev, ki jo skupaj z agencijo Ninamedia po metodi »tracking pool« pripravlja Mladina, ni prinesla večjih sprememb. Danilo Türk se še vedno giba zelo blizu 50 odstotkov, kar bi pomenilo zmago v prvem krogu, ostala dva kandidata, pa sta se ustalila na 20- oziroma 30-odstotni podpori.

V zadnjih dneh so se sicer pojavila manjša gibanja, malenkostno sta pridobila Danilo Türk in Milan Zver, Borut Pahor pa je izgubil nekaj odstotnih točk. Ta gibanja so premajhna, da bi za zdaj nakazovala kakšen večji trend. Zanimivo je nekaj drugega. Med anketiranci, ki še ne vedo, koga bi volili, je največji tistih, ki bi podprli Boruta Pahorja, malenkostno manj Danila Türka. Še najmanj volilne rezerve ima za zdaj Milan Zver.

Kaj torej pomenijo rezultati drugega »tracking poola«? Danilo Türk je še vedno v veliko prednosti in se spogleduje z zmago v prvem krogu, ostala dva kandidata ga praktično ne ogrožata. Še najbolj je lahko razočaran Milan Zver, katerega podpora še vedno ni presegla nizke podpore vlade Janeza Janše. Kar je po svoj logično, je njihov kandidat, v predvolilnih nastopih pa se izogiba kritiki vlade.

Če se Danilu Türku ne bo »zgodila kakšna res huda afera«, bo zmagovalec predsedniških volitev. Pred petimi leti mu obtoževanje, da je bil preveč povezan z Jugoslavijo in njeno diplomacijo, sicer ni škodilo.

Kaj je tracking pool?

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo. To bo tokrat še posebej pomembno. Dan pred volitvami boste bralci od nas dobili dva ključna podatka. Kdo bo zmagal in ali se bo to zgodilo v prvem krogu.

V Sloveniji velja posplošena ugotovitev, da ankete javnega mnenja vedno izmerijo napačen izid. Da zato zavajajo ali pa so politično prikrojene. A vsaka javnomnenjska meritev, pa naj bo narejena še tako profesionalno, je vedno le odslikava trenutnega razpoloženja javnosti. Pa še ta je obdelana na podlagi statističnih in metodoloških zakonitosti. Ankete kažejo samo približek, oceno razpoloženja, to pa se lahko že čez dan ali dva spremeni. Zato je od anket zgovornejše opazovanje trendov. Ali se torej podpora vladi Janeza Janše zmanjšuje ali se veča, kaj je z največjo opozicijsko stranko, kakšne so skozi časovni presek uvrstitve predsedniških kandidatov …

Mladina skupaj z agencijo Ninamedia že nekaj časa predvolilno razpoloženje meri s t. i. metodo »tracking pool«. Objavljeni rezultati so vedno presek zadnjih treh meritev, in ker se ta presek vsak dan spreminja, lahko hitro zaznamo trend premikov v volilnem telesu. Mladina je s to metodo uspešno napovedala zmago SD leta 2008, podobno pa je bilo tudi z Jankovićevim prebojem, ko je njegova Pozitivna Slovenija stranko Janeza Janše prvič premagala dva dneva pred volitvami. Druge ankete Jankovićevega preboja niso zaznale.

Podobno bomo razpoloženje javnosti merili tudi tokrat, ko bomo volili predsednika republike. Nove meritve in analize bomo objavljali vsako jutro ob 9. uri, izjemi bosta 1. in 2. november, ko novih objav ne bo, saj zaradi praznikov meritev ne bomo izvedli. Nato bomo objavljali vsak dan nove izide merjenj, vse do zadnjega, ki bo objavljen v petek, 9. novembra, pozno zvečer tik pred začetkom volilnega molka.

Ta anketa bo odgovorila tudi na temeljno vprašanje letošnjih predsedniških volitev: ali bomo predsednika izvolili v prvem ali v drugem krogu. Kaj drugega kot zmaga Danila Türka bi bilo seveda veliko politično presenečenje.

Za zdaj kaže, da bo Danilo Türk v prvem krogu dobil malo več kot 45 odstotkov glasov, da bo njegov prvi izzivalec Borut Pahor prilezel malo čez 30 odstotkov in da se bo Milan Zver ustavil pri 20-odstotni podpori. Danes se torej zdi, da je veliko več možnosti, da bodo volitve odločene v prvem krogu, kot pa da bo v zadnjih dneh Milan Zver prehitel Boruta Pahorja. Podpora Milanu Zveru je deset dni pred volitvami skoraj enaka kot podpora vladi Janeza Janše. Torej strahovito nizka. Še posebej za koalicijo, ki je nekoč napovedala zmago z veliko razliko.

Do sedaj je v prvem krogu volitev uspelo zmagati samo Milanu Kučanu. Leta 1997 in leta 1992.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.